Germania: Prețurile energiei au crescut cu 39,5% în martie, rata inflației atinge un nivel record

12 Apr 2022
Germania: Prețurile energiei au crescut cu 39,5% în martie, rata inflației atinge un nivel record

Inflația din Germania a atins 7,3% în martie, un nivel nemaivăzut de mai bine de 40 de ani, potrivit cifrelor finale publicate marți, războiul din Ucraina determinând creșterea prețurilor la energie și la alimente, scrie RTLInfo. Au fost creșteri deosebit de mari pentru uleiurile de floarea soarelui și rapiță (+30%) și legumele proaspete (+14,8%)

Cifra, anunțată de institutul național de statistică Destatis în mod preliminar la sfârșitul lunii martie, este un record de la reunificarea țării în 1990. Pentru a constata o creștere atât de mare a ratei anuale, trebuie să ne întoarcem în noiembrie 1981, în Germania din 'Vest. ïntr-o lună, creșterea prețului este de 2,5%, precizează Destatis, confirmând și prima estimare. Indicele armonizat al prețurilor, care servește drept referință la nivel european, a ajuns, între timp, la 7,6%, spulberând obiectivul pe termen mediu al BCE de 2%, aflat sub presiune de a acționa.

Lipsa de aprovizionare și creșterea bruscă a prețurilor” materiilor prime și componentelor din cauza războiului din Ucraina determină creșterea prețurilor, explică institutul. Conflictul s-a adăugat la dezechilibrul dintre cerere și ofertă care a urmat apogeul crizei de sănătate, aprovizionarea cu materii prime, componente și energie luptând să țină pasul cu redresarea.

„Pe lângă pandemia de Covid-19, războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact mare asupra creșterii prețurilor în Germania, în special la păcură, combustibili și gaze naturale, precum și anumite alimente”, notează Georg Thiel, președintele Destatis într-un comunicat de presă.

Creștere cu 6,2% a prețurilor la alimente

Prețurile energiei au crescut cu 39,5% în martie în Germania, după creșteri de 22,5% în februarie și 20,5% în ianuarie. Costul produselor alimentare a crescut cu 6,2% în martie (+5,3% în februarie, +5,0% în ianuarie), cu creșteri deosebit de mari pentru uleiurile de floarea soarelui și rapiță (+30%) și legumele proaspete (+14,8%). Fără energie, inflația este de 3,6%, precizează Destatis.

Toate țările europene, precum și Statele Unite, sunt îngrijorate, punând presiune asupra Băncii Centrale Europene, care se întrunește joi. BCE este până acum cea mai atentă dintre băncile centrale majore. În cadrul Consiliului Guvernatorilor, discuțiile ar trebui, așadar, să fie furtunoase între „șoimi”, în favoarea unei înăspriri monetare rapide pentru a încerca să frâneze creșterea prețurilor, și „porumbei”, care se tem că o retragere a ajutorului împovărează o creșterea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră