În Germania, „procesiuni ale rușinii” în sprijinul Rusiei

11 Apr 2022
În Germania, „procesiuni ale rușinii” în sprijinul Rusiei

Unda de șoc a confruntării sângeroase din estul continentului se extinde pe drumurile germane. Duminică, pentru a doua săptămână consecutiv, de-a lungul bulevardelor din Frankfurt, Lübeck sau Stuttgart, pro-ucraineni au urmărit, enervați, manifestanții pro-rusi defilând în sute de vehicule, steagul alb-albastru-roșu de pe capotă și Kalinka, „imnul” rusesc, răsunând în radioul mașinii, scrie Le Figaro

Oficial, aceste procesiuni sunt justificate de dorința de a protesta „împotriva discriminării vorbitorilor de limbă rusă”. „Russofobia se înrăutățește pe zi ce trece”, a justificat presei Christian Freier, mecanic auto și organizator al paradei de la Berlin, „opus tuturor războaielor”. Duminică, 3 aprilie, a doua zi după ce masacrul de la Bucha a fost dezvăluit lumii, în jur de 400 de mașini au pornit de la poalele turnurilor cu arhitectură sovietică din cartierele de est ale capitalei Germaniei pentru a merge spre centrul orașului. „Foarte bine!”, a spus Ambasada Rusiei pe site-ul său, potrivit căreia parada a reunit „5.000 de mașini”. La unison cu marea majoritate a clasei politice din Germania, expertul în securitate al Partidului Liberal (FDP), Stephan Thomae, a numit coloana „macabră și de prost gust”. Expresia „procesiunea rușinii” a fost un succes.

Surprinși de aceste prime convoaie, miniștrii de interne ai landurilor în cauză au decis să le supravegheze mai strict. Duminica aceasta, la Hanovra, expunerea literei Z în alb, descrisă drept o nouă svastică de către pro-Ucraina, a avut semnificația de a susține războiul de agresiune, faptă pedepsită conform articolului 140 din codul penal cu amenzi sau trei ani de închisoare.

Tăcere din extrema stângă
În capitala Saxoniei Inferioare, 2.500 de contra-demonstranți, dezgustați de provocare, au încercat să blocheze convoaiele. Jurnalista Anastasia Tikhomirova de la ziarul de stânga Tageszeitung întreabă pe Twitter: „De ce nu am văzut încă un singur steag antifa la aceste contra-proteste?” O modalitate de a sublinia tăcerea pe subiectul unei mari părți a extremei stângi și extremei drepte, favorabilă președintelui rus.

În cadrul comunității „Russlanddeutsche”, aproximativ 2,5 milioane de etnici germani repatriați din Rusia, mai ales în urma reunificării germane, o linia de demarcație îi separă pe cei care vin în ajutorul ucrainenilor de cei care rămân loiali patriei. Alternativa pentru Germania (AfD) atinge cele mai bune rezultate în cartiere dens populate de germani cu rădăcini rusești. Printre demonstranții citați de ziarele germane, mulți preiau propaganda rusă și teoria unei „eliberări a Ucrainei de naziști”. În parcul Treptower din Berlin, pe soclul memorialului care onorează victoria Armatei Roșii asupra celui de-al Treilea Reich, o etichetă vopsită în roșu denunța „Sângele ucrainean pe mâinile Rusiei”.

Pe 9 mai, motocicliștii lui Putin, Lupii Nopții, plănuiesc să-și arate sprijinul față de el cu ocazia comemorării victoriei din 1945. Pe linia de creasta legală dintre dreptul de a demonstra și scuza interzicerii crimelor de război, ministrul de Interior al Berlinului vrea să interzică această adunare. Sau măcar să-i devieze traseul pentru a-l împiedica să treacă, ca ultima dată, prin fața gării centrale, prin care ajung refugiații ucraineni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră