Franța se opune scăderii cu 15% a consumului de gaze cerută de Bruxelles

25 Iul 2022
Franța se opune scăderii cu 15% a consumului de gaze cerută de Bruxelles

După Spania, Portugalia, Grecia și Italia, Franța a declarat luni că se opune unui obiectiv uniform de reducere a consumului de gaze în Europa, refuzând, la rândul său, apelul de la Bruxelles prin care le cere statelor membre să își reducă fiecare consumul cu 15% pentru trece peste iarna. Potrivit guvernului, efortul ar trebui, într-adevăr, să țină cont de specificul fiecărei țări, și în special de capacitățile lor fizice de export către regiunile cele mai afectate de scăderea livrărilor rusești, scrie La Tribune

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre UE să-și reducă consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august și martie 2023, comparativ cu media din ultimii cinci ani.

După Spania, Portugalia, Grecia și Italia, Franța și-a arătat luni opoziția față de această idee, explicând că nu este în favoarea unui obiectiv de reducere a utilizării celebrului combustibil uniform pe întreg continentul, potrivit biroului Ministrul tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher.

Potrivit acestora din urmă, reducerea ar trebui să țină cont de specificul fiecăruia. Marți, 26 iulie, va propune astfel consiliului extraordinar al miniștrilor europeni însărcinați cu energie ca statele să cadă mai degrabă de acord asupra obiectivelor în funcție de capacitățile și situația particulară a fiecăreia dintre țările membre. Și în special capacitatea lor de a exporta celebrul combustibil către vecinii lor, pentru a-i furniza pe cei care ar fi cel mai grav afectați.

 Vom face tot posibilul pentru a ne ajuta partenerii europeni [...] dar nu are rost să facem eforturi suplimentare care, în orice caz, nu ar avea niciun efect asupra capacității de a ne ajuta vecinii ”, spune biroului ministrului francez, asigurând că vrea solidaritatea deplină cu Germania, foarte afectată de criză din cauza dependenței sale puternice de Rusia în materie de energie.

 „capacitățile fizice de transfer de gaze din Vest spre Est sunt oricum limitate”, precizând că obiectivul de reducere cu 15% a consumului de gaze menționat de Uniunea Europeană ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei franceze.

Aceste argumente se alătură celor prezentate cu câteva zile mai devreme de Madrid și Lisabona, care și-au amintit săptămâna trecută expunerea lor foarte scăzută la gazul rusesc și riscul pentru industriile lor de a avea un obiectiv monoton de reducere a consumului. Ministrul spaniol pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, a criticat și el un anunț care  nu a ținut cont de „diversele realități în ceea ce privește infrastructura energetică  ”. 

„Nu dorim să introducem obiective uniforme care să nu fie adaptate la realitatea fiecăruia și care în cele din urmă nu ar avea un impact asupra capacității noastre de a exporta gaze către vecinii noștri”, am explicat în anturajul ministrului francez pentru tranziția energetică, Agnès. Pannier-Runacher.

„Ne vom uita în timpul negocierilor dacă nu există posibilitatea, dincolo de simpla reducere a consumului, de a folosi infrastructurile disponibile pentru a ajuta solidaritatea europeană. Ca, de exemplu, numeroasele terminale de GNL [care regazifică gazul natural lichefiat transportat cu vaporul din cele patru colțuri ale lumii, n.red.] din Spania, pentru a reexpedia gazul în restul UE”, a explicat joi pentru La Tribune Phuc -Vinh Nguyen, cercetător în politici energetice europene la Institutul Jacques Delors.

Platforma de redistribuire a GNL

Totuși, potrivit cercetătorului, argumentul ar putea avea și un alt scop: acela de a justifica construirea unui terminal de regazificare GNL la Le Havre, prevăzut în cadrul proiectului de lege privind puterea de cumpărare. „ Franța consumă 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Pentru moment, capacitatea sa totală de regazificare se ridică la 35 de miliarde de metri cubi. Acest nou proiect se înscrie așadar în logica de a face din țară o platformă de redistribuire a gazelor în Europa, fără a reduce cererea”, crede el.

Deocamdată, anturajul ministrului Agnès Pannier-Runacher nu a dorit în niciun caz să dea un obiectiv precis de reducere a consumului de gaze pentru Franța. Pe lângă planul de la Bruxelles, ministerul lucrează, totuși, la un plan de reducere a consumului de energie (electricitate și gaz) cu 10% până în 2024, ale cărui linii ar trebui precizate în jurul începutului anului școlar.

Măsura disproporționată pentru Grecia

Pe lângă aceste patru țări, Malta și Cipru ar face parte din clanul statelor refractare, potrivit ministrului grec al Energiei Kostas Skrek. Știind că aproximativ 70% din gazul importat de Grecia este folosit pentru producerea de energie electrică, aceasta din urmă a explicat că o astfel de reducere ar induce foarte probabil întreruperi în furnizarea persoanelor fizice și a întreprinderilor.

„Chiar dacă ne reducem consumul cu 15%, asta nu înseamnă că mai mult gaz va merge în Germania”, a insistat ministrul grec.

Calificând măsura drept „disproporționată”, Joao Galamba, secretarul de stat portughez pentru mediu și energie, la rândul său, a reamintit săptămâna trecută că această măsură ar fi dificil de implementat în Portugalia, în timp ce țara a fost nevoită să „și crească drastic gazul”. consum din cauza secetei excepționale” din acest an. Mai mult, a argumentat el, propunerea Comisiei „nu este potrivită pentru țările care nu sunt interconectate” la rețeaua de gaze precum Portugalia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră