Primii militari francezi au sosit luni seara în țara noastră

01 Mar 2022 | scris de A.V
Primii militari francezi au sosit luni seara în țara noastră

Primii militari francezi din cadrul Forței de Răspuns a NATO au sosit luni seara în România. Soldații au aterizat la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Zilele următoare sunt așteptați alți militari francezi, însoțiți de vehicule blindate. Din imaginile publicate de MApN, tehnica militară franceză a fost adusă în România cu ajutorul unei aeronave de transport Antonov vopsite în culorile Ucrainei (galben-albastru).

„Solidaritate aliată: primii militari din detașamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Ei vor fi urmați, în zilele următoare, de celelalte forțe și mijloace”, a informat Ministerul Apărării Naționale.

Noua situație creată în urma agresiunii rusești asupra Ucrainei face mai necesară ca oricând exprimarea solidarității între europeni, în beneficiul celor mai expuși dintre aliații noștri și membrii UE, scrie Ambasada Franței la București.

Franța răspunde așteptărilor privind securitatea Europei. Franța a decis, astfel, să își intensifice contribuția la reasigurarea flancului estic al Alianței și al Uniunii Europene, prin măsuri de non-escaladare și mijloace adaptate, proporționale și reactive.

În acest context, s-a decis accelerarea desfășurării în România a unor unităţi militare franceze, aparținând batalionului considerat a fi vârful de lance (spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari.

Elementele precursoare au sosit de sâmbătă, 26 februrie, şi sunt consolidate începând de luni, 28 februarie 2022.

Franţa a anunțat că va reloca un batalion format din 500 de militari în România, în cadrul forței NATO, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

„Vom reloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, pentru a oferi un sprijin României, dar şi pentru a aduce mesajul de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a spus şeful de stat-major.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră