Marea Britanie înregistrează cea mai mare inflație din G7

22 Iun 2022
Marea Britanie înregistrează cea mai mare inflație din G7

Creșterea prețurilor la alimente a împins inflația prețurilor de consum în Marea Britanie la un maxim de 40 de ani de 9,1% luna trecută, cea mai mare rată din țările din G7 și subliniind severitatea crizei costului vieții, transmite CNN.

Cifra, în creștere de la 9% în aprilie, s-a potrivit cu consensul unui sondaj Reuters al economiștilor. Înregistrările istorice de la Oficiul pentru Statistică Națională arată că inflația din luna mai a fost cea mai mare din martie 1982 - și este probabil să vină și mai rău.

Lira sterlină, una dintre valutele cu cele mai slabe performanțe față de dolarul american în acest an, a scăzut sub 1,22 dolari, în scădere cu 0,6% în această zi.

Unii investitori consideră că Marea Britanie este expusă atât riscului unei inflații persistente ridicate, cât și al recesiunii, reflectând factura sa mare de energie importată și problemele continue legate de Brexit, care ar putea afecta și mai mult relațiile comerciale cu Uniunea Europeană.

„Cu perspectivele economice atât de neclare, nimeni nu știe cât de mare ar putea ajunge inflația și cât timp va continua ea – făcând judecățile de politică fiscală și monetară deosebit de dure”, a declarat Jack Leslie, economist senior la Resolution Foundation think tank.

Miercuri, Resolution Foundation a declarat că impactul asupra costului vieții pentru gospodării a fost agravat de Brexit, care a făcut din Marea Britanie o economie mai închisă, cu implicații dăunătoare pe termen lung pentru productivitate și salarii.

Rata generală a inflației din Marea Britanie în luna mai a fost mai mare decât în ​​Statele Unite, Franța, Germania și Italia. În timp ce Japonia și Canada nu au raportat încă date privind prețurile de consum pentru luna mai, nici unul nu se va apropia.

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să rămână peste 9% în următoarele luni, înainte de a atinge un vârf ușor peste 11% în octombrie, când facturile reglementate de energie pentru uz casnic urmează să crească din nou.

Guvernul britanic făcea tot posibilul pentru a combate o creștere a prețurilor, a declarat ministrul de finanțe Rishi Sunak după date.

Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 8,7% în termeni anuali în luna mai - cea mai mare creștere din martie 2009 și făcând din această categorie cel mai mare factor al inflației anuale luna trecută.

Prețurile generale de consum au crescut cu 0,7% în termeni lunari în mai, a spus ONS, puțin mai mult decât consensul de 0,6%.

Prețurile la poarta fabricii din Marea Britanie – un factor determinant al prețurilor plătite ulterior de consumatori în magazine – au fost cu 22,1% mai mari în mai decât cu un an înainte, cea mai mare creștere de la începutul acestor înregistrări în 1985, a spus ONS.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră