Franța, Belgia, Olanda... după Canada, „convoiul pentru libertate” împotriva restricțiilor de sănătate se răspândește în lume

09 Feb 2022
Franța, Belgia, Olanda... după Canada, „convoiul pentru libertate” împotriva restricțiilor de sănătate se răspândește în lume Galerie foto (2)

Niciodată steagul canadian nu a călătorit atât de mult. A devenit un simbol în lumea protestelor împotriva restricțiilor sanitare. La două săptămâni de la sosirea pe străzile capitalei Ottawa, „convoiul pentru libertate” face ravagii în alte părți ale lumii. O versiune din Noua Zeelandă înconjoară Parlamentul din Wellington. În Franța, demonstranții din toată Franța se întâlnesc la Paris sâmbătă, 12 februarie, scrie FranceInfo.

În Canada, camioane stau în jurul Parlamentului de la Ottawa din 29 ianuarie


Zona centrală a capitalei canadiane este paralizată de mai bine de o săptămână. Cartierul Parlamentului este ocupat de sute de camioane din toată țara. Unii au plecat pe 22 ianuarie din Columbia Britanică, adică 4.300 de kilometri de la vest la est parcurși într-o săptămână.

Inițial, „convoiul pentru libertate”, așa cum se numește mișcarea, a fost lansat pentru a protesta împotriva deciziei de a obliga șoferii să fie vaccinați ca să treacă granița în Statele Unite dar alți protestatari s-au alăturat mișcării. Confruntat cu o situație pe care o consideră „scăpată de sub control”, primarul din Ottawa a ajuns să declare stare de urgență în orașul său.

Protestele s-au extins și în alte orașe mari din țară. Printre acestea, Toronto, Vancouver, Winnipeg, Quebec... De asemenea, Podul Ambasador, o rută comercială vitală între vecinii nord-americani, care leagă Ontario de Detroit, în Statele Unite, este, de asemenea, blocat de demonstranți.


În Franța, întâlnirea are loc sâmbătă la Paris


Inițiativa canadiană pare să fi dat idei și în Franța. Cei care se opun restricțiilor sanitare organizează, la rândul lor, un „convoi pentru libertate” pe drumurile Franței. Obiectiv: „toți la Paris”, sâmbătă 12 februarie. Primele convoaie au pornit spre capitală miercuri dimineață.

De la sfârșitul lunii ianuarie au apărut multe pagini de Facebook sau grupuri dedicate organizării acestui convoi. Cea mai mare, intitulată „Convoiul pentru libertate”, a reunit aproape 300.000 de membri miercuri dimineață. Mai există și alte pagini „dizidente”, uneori regionalizate. Pe rețelele de socializare, utilizatorii de internet schimbă multe hărți ale rutelor.

 

 

Spre deosebire de mișcarea actuală din Ottawa (Canada) sau chiar Wellington (Noua Zeelandă), unde sute de camioane înconjoară în prezent clădiri oficiale, versiunea franceză vizează capitala, dar fără o locație anume pentru moment și șoferii sunt mai degrabă minoritari.

În Belgia, o „convergență europeană”, luni, 14 februarie


După Paris, Bruxelles? În orice caz, „cei care doresc” se pot alătura apoi Belgiei pentru o „convergență europeană” programată pentru a doua zi, luni. Un grup de Facebook „European Freedom Convoy” a revendicat miercuri dimineață 49.000 de membri. Dacă e să credem publicațiile de pe această pagină, convoaiele ar putea pleca din Austria, Ungaria, Portugalia, Olanda, Italia sau din Croația.

Autoritățile belgiene rămân vigilente. „Știm că există un apel în toate capitalele europene pentru a lua drumul către Bruxelles duminică seară pentru a forma un convoi”, a spus un purtător de cuvânt al poliției Bruxelles-Ixelles. „Vom comunica în cursul săptămânii cu privire la o posibilă solicitare de autorizarea acțiunii.”

În Olanda, convoaie pe alocuri


În Olanda, au fost văzute convoaie la distanța de Amsterdam. Noord-Holland, Flevoland, Limburg, Overijssel, Leeuwarden... Canalul de televiziune și radio Omrop Fryslâan a raportat duminică, 30 ianuarie, că aproximativ 25 de camioane, zeci de mașini și mai multe tractoare s-au adunat la Leeuwarden. Asociația sectorială, Transport and Logistics Netherlands (TLN), asigură că „nu este implicată”.

Si în Germania


Nicio acțiune majoră, până în prezent pe străzile Berlinului, ci convoaie în alte parți din țară. De exemplu, în Schwerin, explică Schweriner Volkszeitung, care notează totuși că „canalele Telegram cer un convoi pentru libertate” în capitală pentru zilele următoare.

În Anglia, o acțiune în fața Westminster

 

În Anglia, Convoiul pentru Libertate din Regatul Unit s-a adunat la Westminster luni (7 februarie) în sprijinul șoferilor canadieni, potrivit Canalului de știri al Marii Britanii.

În Noua Zeelandă, camioane în jurul parlamentului lui Wellington din 8 februarie


În Noua Zeelandă, un convoi de camioane și autocaravane a blocat marți districtul parlamentar din capitala Wellington. În procesiune au fost văzute mai multe steaguri canadiene. Sute de vehicule, afișând mesaje precum „dați-ne înapoi libertatea” și „constrângerea nu este consimțământ”, sunt parcate pe străzi. Alte sute de persoane au condus prin centrul orașului claxonând.

În Australia, acțiuni în desfășurare la Canberra


În Australia, câteva sute de manifestanți s-au adunat pentru prima dată în capitală, Canberra, luni, 31 ianuarie. Au revenit sâmbătă, potrivit Canberra Times, când „cel puțin 1.000 de oameni” s-au adunat lângă Parlament. Ei nu intenționează să se plece iar autoritățile se tem de violență, potrivit Washington Post. Organizatorii au chemat cinci milioane de australieni să meargă spre capitală.

Sursa: FranceInfo

Alte stiri din Externe

Ultima oră