Franța: primele „convoaie ale libertății” au ajuns pe Champs Elysées, poliția este mobilizată

12 Feb 2022
Franța: primele „convoaie ale libertății” au ajuns pe Champs Elysées, poliția este mobilizată

După ce au înnoptat la porțile Parisului, mii de manifestanți împotriva certificatului de vaccin veniți în convoaie din toată Franța au început sâmbătă dimineața să ajungă la Paris cu scopul de a demonstra în ciuda interdicției de către poliție. Au fost deja întocmite peste 200 de amenzi.

Mașinile, autocaravanele și autoutilitarele care au plecat din Nisa, Lille, Strasbourg si alte colturi ale  Frantei au început să se deplaseze din nou sâmbătă dimineață, după ce au oprit cu o zi înainte nu departe de Paris.

Potrivit mesajelor consultate de AFP, unii protestatari vor să devină „o masă de vehicule imposibil de stăpânit de poliţie decât dacă aceştia din urmă blochează ei înşişi axele principale ale capitalei”.

„De fapt, confruntați cu câteva mii de vehicule capabile să fie staționare și în mișcare, câteva zeci de remorcări nu au putut face mare lucru”, continuă unul dintre mesaje.

Primele convoaie au ajuns pe Champs Elysées


Protestatarii pe jos și cu mașina au ajuns la Arcul de Triumf, unde poliția încearcă să evacueze mulțimea care s-a format. Pe imaginile filmate în direct de manifestanți, vedem polițiștii brigăzilor de motociclete formând un cordon în jurul Arcului de Triumf, în timp ce o mulțime parțial de pietoni și parțial de vehicule se învârte în jurul Place de l'Étoile, într-un sunet de claxon.

 

 

Primele ciocniri cu politia 

Unii dintre manifestanți s-au întâlnit în Place d'Italie, unde una dintre demonstrațiile din această sâmbătă ar trebui să pornească la începutul după-amiezii, spre Place de la Nation. Ușoare ciocniri cu poliția au fost semnalate de jurnaliștii prezenți la fața locului, iar imaginile filmate de demonstranți arată că sunt aruncate gaze lacrimogene de către polițiști.

 

 

 

Macron face apel la "calm", Marine le Pen ironizează

"Toți suntem obosiți colectiv de perioada prin care trecem de doi ani. Această oboseală se exprimă în mai multe feluri: prin disperare la unii, prin depresie la alții. Vedem o suferință psihică foarte puternică, la tinerii noștri și la cei mai puțin tineri. Și uneori, această oboseală se traduce și prin furie. O aud și o respect”, a spus președintele Macron într-un interviu pentru cotidianul Ouest-France. „Dar”, a adăugat el, „fac apel la cel mai mare calm”.

Candidat partidului Rassemblement National la președinție, Marine Le Pen, a profitat de ocazie pentru a-l ironiza pe șeful statului, „candidatul care își începe campania cu blindate”. Aflata în deplasare în Alpes-Maritimes, Marine Le Pen s-a referit la vehiculele blindate ale jandarmeriei poziționate lângă Champs-Élysées pentru a controla „convoiul libertății”.

Alegerile prezidentiale vor avea loc in Franta la începutul lunii aprilie.

Sursa: Le Figaro, RTBF

Alte stiri din Externe

Ultima oră