Finlanda în NATO ar fi „cu siguranță” o amenințare pentru Rusia, spune Kremlinul

12 Mai 2022
Finlanda în NATO ar fi „cu siguranță” o amenințare pentru Rusia, spune Kremlinul

Aderarea Finlandei la NATO ar fi „cu siguranță” o amenințare pentru Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, 12 mai, scrie AFP citata de Le Figaro

„Extinderea NATO și apropierea Alianței de granițele noastre nu fac lumea și continentul nostru mai stabile și mai sigure”, a declarat presei Dmitri Peskov, răspunzând „cu siguranță” la întrebarea dacă Rusia va lua în considerare intrarea Finlandei în NATO ca o amenințare.

"Finlanda s-a alăturat măsurilor neprietenoase întreprinse de Uniunea Europeană față de țara noastră. Acest lucru nu poate să nu ne trezească regretul și este un motiv pentru răspunsurile simetrice corespunzătoare din partea noastră", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă aceasta reprezintă o amenințare pentru Rusia, Peskov a spus: „Cu siguranță. Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”.

Președintele și prim-ministrul Finlandei s-au declarat în favoarea aderării „fără întârziere” la NATO, precizând că decizia țării nordice va fi anunțată organizației duminică.

„A fi membru al NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări alianța în ansamblu. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au declarat președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin într-o declarație comună.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședintele puternicului Consiliu de Securitate, a vorbit anterior despre posibila staționare de rachete cu arme nucleare pe teritoriul rusesc Kaliningrad, la Marea Baltică, scrie Reuters

Peskov a fost întrebat, de asemenea, despre comentariile lui Medvedev, joi, potrivit cărora sprijinul militar sporit al Statelor Unite și al aliaților săi pentru Ucraina risca să declanșeze un conflict între Rusia și NATO, cu un risc potențial de război nuclear

El a răspuns că toată lumea vrea să evite o ciocnire directă între Rusia și NATO, dar a repetat și avertismentul lui Putin că Moscova este gata să dea „cel mai decisiv răspuns” oricui a încercat să interfereze în ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina. .

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a salutat joi dorința liderilor finlandezi de a integra Alianța Atlantică și le-a promis un proces de aderare „liniștit” și rapid.

„Este o decizie suverană a Finlandei (...) Dacă Finlanda decide să aplice, ar fi primită cu căldură în NATO, iar procesul de aderare ar decurge fără probleme și rapid”, a spus el într-un comunicat.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră