Fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin lucrează în Parlamentul European. Pentru un parlamentar eurosceptic

26 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin lucrează în Parlamentul European. Pentru un parlamentar eurosceptic Galerie foto (3)

Lumea e mică, și, după cum vom vedea, chiar și la nivel înalt tot mică rămâne. O informație difuzată în premieră de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) și preluată de mai multe mijloace de informare occidentale face acum valuri și provoacă jenă și explicații la Parlamentul European.

Pe scurt: fiica purtătorului de cuvânt al atotputernicului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, lucrează ca stagiară la Parlamentul European, la biroul unui europarlamentar francez eurosceptic, Aymeric Chauprade, care și-a exprimat și susținerea pentru anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014. 

Elizaveta Peskova, fiica lui Dmitri Peskov, are 21 de ani, apare în pagina oficială a lui Chauprade, pe site-ul PE, iar eurodeputatul a confirmat pentru AFP că tânăra face parte din echipa sa, scrie Euractiv.

Cine este europarlamentarul

Chauprade face parte din grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD), din care face parte și euroscepticul Nigel Farage, din Marea Britanie, deja celebru. Chauprade este membru al subcomisiei pentru securitate și apărare a PE, dar și membru al comitetului de politică externă al acestuia.

Elizaveta Peskova a studiat Dreptul în Franța și nu are acces la documente confidențiale, susține Chauprade, potrivit Euractiv.

Purtătorul de cuvânt a PE Marjory van den Broeke a declarat că nici Chauprade nu a avut acces vreodată la documente confidențiale, scrie sursa citată.

”Elizaveta, fiica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, și-a început internship-ul în noiembrie 2018 și va părăsi PE la sfârșitul lui aprilie, când se încheie și mandatul lui Chauprade”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PE pentru AFP.

Funcția tatălui și drepturile fetei

Sigur, discuția este serioasă. Se pot ridica semne de întrebare în legătură cu posibilul acces al domnișoarei la documente confidențiale, la conversații purtate pe holurile PE etc. Pe de altă parte, ce cale de a o opri în a obține un internship la PE ar putea exista și pe ce motive? Nu ar fi asta discriminare?

"Dra Peskova este cu siguranță fiica unei personalități  importante din Federația Rusă, dar ca studentă nu are mai puține drepturi decât alți tineri să facă o stagiatură în cadrul studiilor ei", a precizat Chauprade într-un e-mail pentru RFE/RL.

El a adâugat că Peskova nu este angajată în prezent în Rusia pentru o entitate de stat sau privată. "În consecință, nu poate exista un conflict de interese în exercitarea mandatului meu ca membru al Parlamentului", a scris Chauprade.

Acesta susține că Peskova nu poate participa la reuniuni cu ușile închise și nici la lucrările delegației UE/Rusia din care face parte Chauprade.

Pentru prestația ei de la PE, Peskova primește 1000 de euro pe lună.

Totuși. Cum a trecut de selecția serviciului de personal de la PE?

Dar eurodeputata socialistă Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy a declarat pentru AFP că este îngrijorată. 

”Este șocant. Fata purtătorului de cuvânt al Kremlinului nu este o oarecare. Sunt surprinsă că această angajare a fost validată de serviciul de personal al Parlamentului European”, a adăugat aceasta.

Euractiv reamintește, în context, că Chauprade a fost observator la referendumul Moscovei privind anexarea Crimeii și a declarat atunci pentru AFP că nu a ascuns niciodată că a considerat întotdeauna că, istoric vorbind, Crimeea aparține Rusiei.

Între timp, Uniunea Europeană se așteaptă să devină o țintă pentru Kremlin cu ocazia alegerilor europarlamentare din mai, adaugă Euractiv.

Eurodeputații nici nu știau cine e fata

Mai mulți eurodeputați contactați de RFE/RL au declarat că nu știu că o rudă a unui oficial rus de rang înalt lucrează printre ei în Parlamentul European.

Sandra Kalniete, o eurodeputată din Letonia membră a grupului PPE, consideră activitatea ei de la PE drept o "neglijență".

”Este o încălcare a regulilor generale de securitate ale Parlamentului European”, a spus Kalniete.

Petras Austrevicius, un eurodeputat lituanian din grupul ALDE din PE, a numit poziția ocupată de Peskova drept "o foarte mare rușine pe fața Parlamentului European".

”Nu mi-a venit să cred că Kremlinul își ține mâinile în buzunarele și în inima instituțiilor UE”, a declarat acesta.

Acces liber în clădirile PE

Potrivit RFE/RL, Peskova are acces nerestricționat la clădirile PE, atât la Bruxelles, cât și la Strasbourg, și poate participa la ședințele comisiilor și la alte reuniuni din Legislativul comunitar.

Întrucât controalele sunt foarte relaxate, cu puține verificări reale, există posibilitatea ca ea să fi fost prezentă și la reuniunile altor grupuri politice în afară de EFSS. De asemenea, ea a avut acces la rețeaua de intranet a PE și la rețeaua de intranet a grupului său.

Stagiarii deputaților din PE sunt plătiți din bugetul eurodeputaților, care este finanțat de contribuabilii europeni.

Eurodeputații stabilesc singuri cu cât plătesc un stagiar, întrucât suma provine din alocația lunară a politicianului pentru staff, circa 25.000 de euro pe lună. Plata maximă pentru un stagiar este de circa 1.600 de euro, deși este posibil și ca eurodeputații să angajeze stagiari pe care nu îi plătesc.

Cum comentează Peskov discuțiile din jurul stagiaturii fetei

”Vorbim despre o studentă obișnuită și despre o stagiatură obișnuită”, a declarat Dmitri Peskov, care este purtător de cuvânt al lui Putin de mai mulți ani. ”Este vorba despre fiica mea. Nu despre îndatoririle mele și nici despre munca mea”, a răspuns Peskov, când a fost întrebat despre acest scandal, la încheirea unui brifind de presă la Kremlin.

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră