Erdogan amenință din nou că va îngheța aderarea Suediei și Finlandei la NATO

18 Iul 2022
Erdogan amenință din nou că va îngheța aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat din nou luni că va „îngheța” aderarea Suediei și Finlandei la NATO, în ajunul unui summit tripartit cu Rusia și Iranul de la Teheran, scrie La Presse.

În cadrul summitului NATO de la sfârșitul lunii iunie de la Madrid, Erdogan a chemat cele două țări nordice să „își facă partea” în lupta împotriva terorismului,acuzând organizațiile kurde din nordul Siriei.

„Am adoptat o atitudine extrem de clară pentru continuarea extinderii NATO [...] Vreau să vă reamintesc încă o dată că vom îngheța procesul dacă aceste țări nu vor lua măsurile necesare pentru a ne îndeplini condițiile”, a declarat dl. Erdogan în fața presei după o întâlnire a guvernului său.

„Observăm în special că Suedia nu stă bine la acest subiect”, a acuzat el.

Erdogan urmează să se îmbarce luni seară către Teheran, unde se va întâlni marți cu președinții ruși Vladimir Putin și cu președintele iranian Ebrahim Raisi, de la care speră să obțină undă verde pentru o intervenție armată în nord-vestul Siriei.

Ankara amenință de la sfârșitul lunii mai să lanseze o nouă operațiune pentru a crea o „zonă de securitate” de 30 de kilometri de-a lungul graniței sale.  

Teheranul și Moscova și-au declarat deja opoziția față de o astfel de ofensivă.

Rusia, Turcia și Iran sunt trei jucători majori în războiul care a devastat Siria din 2011, Moscova și Teheranul susținând regimul lui Bashar al-Assad, iar Ankara sprijinind rebelii.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră