Ucigaşii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi ar fi dizolvat în acid bucăţi din cadavrul acestuia, potrivit unui funcţionar turc cu rang înalt, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, la care face referire cotidianul american The Washington Post, în paginile căruia semna jurnalistul saudit.
Cadavrul jurnalistului a fost dezmembrat imediat după ce Khashoggi a fost strangulat. Informaţia provine de la procurorul general al Istanbulului, Irfan Fidan, care este însărcinat cu ancheta privind uciderea jurnalistului.
Dizolvarea fragmentelor de cadavru ar fi avut loc după aceea, ori în interiorul consulatului saudit din Istanbul, ori în reşedinţa consulului general saudit din apropierea acestuia, scrie The Washington post, care citează un funcţionar turc cu rang înalt.
Procurorul Istanbulului a subliniat caracterul premediatat al acestei crime, afirmând că jurnalistul a fost ucis imediat după ce a intrat în consulat, iar cadavrul a fost făcut să dispară în timp record.
Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post şi un critic la adresa prinţului moştenitor saudit Mohammed ben Salman, a fost ucis la 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru documente necesare pentru a se căsători cu logodnica sa din Turcia.
Cadavrul lui nu a fost încă găsit, de atunci.
Acum, funcţionarul turc cu rang înalt citat de The Washington Post susţine că probele biologice descoperite în grădina consulatului saudit din Istanbul au confirmat teoria potrivit căreia ucigaşii s-au debarasat de cadavrul jurnalistului nu departe de locul în care sauditul a fost ucis şi dezmembrat.
Ryad-ul a recunoscut, în cele din urmă, că jurnalistul, dispărut la 2 octombrie la consulatul saudit din Istanbul, a murit. Autorităţile saudite au dat asigurări că acesta a fost ucis în urma unei altercaţii şi au dezminţit că ar fi fost dat ordin ca el să fie ucis.
Jamal Khashoggi se exilase acum un an în Statele Unite, unde publica în mod regulat articole în The Washington Post, fiind un critic al regimului saudit instituit de moştenitorul tronului, prinţul Mohammed ben Salmane Al Saoud.
Saudiţii, în schimb, îl considerau pe Khashoggi un islamist periculos.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat vineri că ordinul de a-l ucide pe jurnalistul Jamal Khashoggi a venit de la ''cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit'', dar el l-a exonerat, de asemenea, pe regele Salman de orice responsabilitate în acest caz.
"Aş dori să subliniez faptul că Turcia şi Arabia Saudită au relaţii de prietenie", a continuat Erdogan. "Nu cred o singură clipă că regele Salman, gardian al sfintelor moschei, a ordonat lovitura împotriva lui Khashoggi", a adăugat el.