Erdogan e „hotărât” să blocheze procesul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO: "un cuib absolut de teroriști"

19 Mai 2022
Erdogan e „hotărât” să blocheze procesul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO: "un cuib absolut de teroriști"

Joi, Recep Tayyip Erdogan, a declarat încă o dată că este „hotărât” să contracareze cererea de aderare la NATO din partea celor două țări nordice, scrie AFP citata de TF1Info


„Vom spune nu Finlandei și Suediei care vor să se alăture NATO”, a spus el.
Recep Tayyip Erdogan temperează entuziasmul occidental în dosarul extinderii anunțate a NATO. În timp ce aderarea unui nou stat membru se poate face doar în unanimitate, președintele turc s-a declarat, joi, 19 mai, „hotărât” să contracareze cererea de aderare a Finlandei și a Suediei.

„Suntem hotărâți să ne menținem poziția, ne-am informat prietenii că vom spune nu Finlandei și Suediei care vor să adere la NATO și vom persista în această cale”, a declarat șeful statului în fața unei adunări cu prilejul Zilei Tineretului.

„Această Suedie și această Finlandă sunt țările care adăpostesc teroriștii acasă, PKK și YPG”, a spus el despre Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și aliații săi kurzi irakieni din „YPG”.

PKK este considerată organizație teroristă de Ankara, dar și de Statele Unite și Uniunea Europeană. Pe de altă parte, YPG-ul a luptat cu jihadiștii Statului Islamic alături, în special, de Statele Unite.

„Suntem foarte îngrijorați de aceste două țări, în special de Suedia, care este un focar de teroare, un cuib absolut de teroriști”, a insistat Recep Tayyip Erdogan, amintind de regula unanimității în cadrul NATO: „Dacă o țară spune nu, (celelalte ) nu pot accepta".

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră