Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria într-o convorbire telefonică purtată omologul turc Erdogan

21 Dec 2018 | scris de M.C.
Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria într-o convorbire telefonică purtată omologul turc Erdogan

Preşedintele american Donald Trump a apărat joi decizia de a declara victoria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi de a retrage complet trupele americane din Siria, afirmând că îndeplineşte o promisiune făcută în campania sa prezidenţială.

Cotidianul turc Hurriyet relata vineri că președintele Trump a luat decizia de a-și retrage trupele într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să continue lupta împotriva jihadiştilor.

Ordinul preşedintelui american Donald Trump de retragere a trupelor americane din Siria prevede de asemenea şi încheierea campaniei aeriene a SUA împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) în această ţară, au declarat joi pentru Reuters oficiali americani sub rezerva anonimatului.

Convorbirea telefonică dintre Trump şi Erdogan a avut loc pe 14 decembrie. Surse de la preşedinţia turcă au afirmat că cei doi lideri au convenit să coopereze într-un ''mod mai eficient'' în Siria.

Discuţiile au intervenit pe fondul unor ameninţări susţinute privind lansarea unei noi ofensive în Siria, în regiunea din estul Eufratului, împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), considerată drept teroristă de către Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI).

În cursul acestei convorbiri telefonice Trump a luat decizia de a-şi retrage trupele din Siria, a afirmat vineri Hurriyet.

Citând transcrierea convorbirii, cotidianul a afirmat că Trump l-a întrebat pe omologul său turc: ''Atunci o să eliminaţi ce a rămas din elementele Daesh (Statul Islamic) dacă noi ne retragem din Siria ?''. Erdogan a răspuns: ''O vom face''.

Potrivit Hurriyet, Erdogan a afirmat că Turcia ar putea lupta împotriva Statului Islamic aşa cum a făcut la jumătatea lui 2016 şi a neutralizat circa 4.000 de jihadişti în cadrul operaţiunii Scutul Eufratului.

Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt acum desfăşuraţi în nordul Siriei, în principal forţe speciale prezente pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic şi pentru a antrena forţele locale în zonele cucerite de la jihadişti, precizează AFP, preluată de agerpres.ro.

NATO a transmis joi că ''a luat notă'' de decizia SUA de a-şi retrage trupele din Siria, dar şi de anunţul Washingtonului că va continua să colaboreze cu aliaţii pentru ca teroriştii din gruparea Stat Islamic (SI) să nu câştige teren, să nu obţină finanţare şi sprijin.

”Retragerea din Siria nu a fost o surpriză. Am făcut campanie ani de zile pentru asta şi, acum şase luni, când mi-am dorit foarte mult să fac asta public, am fost de acord ca trupele americane să mai rămână (în Siria). Rusia, Iranul, Siria şi alţii sunt inamicul local al SI. Noi le facem treaba. Este timpul să venim acasă şi să reconstruim”, a scris Trump pe Twitter.

În apărarea deciziei sale de a retrage trupele americane, liderul de la Casa Albă a afirmat totodată că este timpul ca alţii să lupte în cele din urmă în Siria.

Decizia Statelor Unite de a-şi retrage trupele din Siria este corectă, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în conferinţa de presă de sfârşit de an susţinută la Kremlin.

În opinia lui Putin, nu este necesar ca trupele americane să fie prezente în Siria pentru a se facilita o rezolvare politică a conflictului.

Rusia este prezentă militar în Siria la invitaţia guvernului de la Damasc, a afirmat Putin.

Putin a anunţat în decembrie 2017 retragerea celei mai mari părţi a trupelor ruse din Siria, prezente în această ţară din septembrie 2015 pentru a susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Operaţiunile ruse au continuat însă, Moscova anunţând la sfârşitul lunii noiembrie bombardarea unor poziţii teroriste în enclava Idlib, ultimul mare bastion rebel în Siria.

Rusia şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, au convenit la 17 septembrie instituirea unei zone demilitarizate la Idlib, pentru evitarea unei ofensive de mare amploare a forţelor regimului în regiune.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră