Erdogan: aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar fi „o greșeală”

13 Mai 2022
Erdogan: aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar fi „o greșeală”

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar fi o „greșeală” așa cum a fost cea a aderării Greciei la Tratatul Alianței Atlantice, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie La Libre.

Șeful statului turc a explicat presei că „nu dorește să vadă aceeași eroare repetată ca cea comisă la aderarea Greciei”, acuzând Stockholm și Helsinki „că adăpostesc teroriști PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Nu avem o opinie pozitivă”, a insistat el.

„Urmărim în prezent evoluțiile referitoare la Suedia și Finlanda, dar nu avem o opinie pozitivă, pentru că au făcut o greșeală în NATO în privința Greciei înainte, împotriva Turciei”, a declarat șeful statului la finalul rugăciunilor de vineri la Istanbul.

„În plus, țările scandinave, din păcate, sunt aproape ca niște pensiuni pentru organizațiile teroriste”, a adăugat el citând PKK, clasificată ca organizație teroristă de Turcia dar și de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Reacția Turciei este prima voce disonantă în cadrul NATO cu privire la perspectiva aderării Finlandei și Suediei la Alianța Atlantică. De la începutul crizei și apoi de la invazia rusă a Ucrainei, Ankara a făcut totul pentru a menține relații bune cu cele două țări, de care economia sa este strâns dependentă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră