După o conferință de presă alături de președintele ucrainean Voldimir Zelensky dar și de ceilalți trei lideri europeni care au călătorit la Kiev cu Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, președintele Consiliului italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis, șeful statului francez a acordat un interviu exclusiv pentru TF1/LCI.
„Trebuie să ajutăm Ucraina într-un război care va dura”
Emmanuel Macron a profitat de acest interviu pentru a reitera sprijinul Franței și al Europei „unite” pentru Ucraina și poporul ei. „Trebuie să rezistăm și să ajutăm Ucraina să reziste într-un război care va dura”, a anunțat el grav, amintind de „bătăliile teribile” care au avut loc la Kiev în împrejurimile sale și care continuă să aibă loc în Donbass, provocând „sute de morți pe zi”. Emmanuel Macron, care a mers la Irpin în timpul vizitei sale din timpul zilei, a vorbit din nou despre „crimele de război” care au avut loc la Bucha și care au provocat indignarea comunității internaționale.
Confruntat cu această situație, șeful statului francez a spus însă că depinde de Ucraina să decidă cum se va termina conflictul. „La un moment dat, trebuie să existe o victorie militară sau trebuie să existe o negociere care să se deschidă, dar alegerile care se vor face, pe teritorii, posibilele concesii, sau invers, absența concesiilor, aparține liderului Ucrainei să le facă”, a spus președintele francez.
Relațiile cu Volodymyr Zelensky care nu sunt „reci”
În cadrul acestui interviu, președintele francez a negat că relațiile sale cu omologul său ucrainean s-au răcit, subliniind, dimpotrivă, că Franța a deținut mereu „aceeași poziție”. Emmanuel Macron a mai amintit că el a fost primul lider care l-a primit pe Volodimir Zelensky, făcând apoi campanie pentru președinția Ucrainei și că tot el, printre alții, a permis întâlnirea dintre Volodymyr Zelensky și Vladimir Putin.
Emmanuel Macron a mai susținut că a fost foarte des în contact cu președintele ucrainean, subliniind „aproximativ cincizeci de apeluri”. Președintele francez a adăugat că, dacă a continuat să vorbească cu Vladimir Putin, a fost și „în transparență cu Volodimir Zelensky și uneori chiar la cererea acestuia”. Emmanuel Macron a exclus însă o călătorie în Rusia, explicând că aceasta ar însemna „precondiții” care nu sunt îndeplinite în prezent. „Dar eu tot vorbesc cu el, nu exclud nimic”, a conchis el.
Mai multe angajamente franceze
Detaliind anunțurile făcute de șeful statului francez în cadrul conferinței de presă, Emmanuel Macron a explicat că au fost livrate douăsprezece arme Caesar și că ultimele șase vor urma în scurt timp. În ceea ce privește Europa, președintele francez a ținut să fie clar: „Nu avem dreptul, după atâtea săptămâni de război, să le spunem ucrainenilor „întoarceți-vă mai târziu”. Da, acum suntem gata să recunoaștem acest statut de candidat la aderare". Șeful statului francez a amintit însă că acest proces va dura.
În cele din urmă, Emmanuel Macron a explicat că, deocamdată, a fost greu de avut în vedere înființarea unui coridor maritim din portul Odesa care să permită părăsirea cerealelor din Ucraina, Rusia opunându-se să-și dea autorizația de a înființa un acord-cadru cu Statele Unite. Națiunile.
„Continuăm confruntarea diplomatică”, a insistat totuși Emmanuel Macron, care a detaliat o altă soluție studiată, via România.