Zelensky consideră că refuzul lui Macron de a vorbi despre genocid este „dureros”

13 Apr 2022
Zelensky consideră că refuzul lui Macron de a vorbi despre genocid este „dureros”

Refuzul președintelui francez Emmanuel Macron de a denunța miercuri un „genocid” în Ucraina de către armata rusă este „foarte dureros”, a deplâns omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Le Point.

„Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dureroase pentru noi”, a declarat Volodymyr Zelensky în timpul unei conferințe de presă comună cu șefii de stat polonez, lituanian, estonien și leton, în vizită la Kiev. „Voi face tot posibilul să discut această problemă cu Emmanuel Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine, când va găsi timpul”, a adăugat Volodimir Zelensky.

La începutul zilei, Emmanuel Macron a ales să nu folosească termenul „genocid” folosit de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe președintele rus Vladimir Putin. „Aș spune că Rusia a început unilateral un război brutal, că acum este stabilit că crimele de război au fost comise de armata rusă și că acum trebuie să-i găsim pe cei responsabili”, a spus la început Emmanuel Macron.

„Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este incredibil de brutal (...) dar în același timp mă uit la fapte și vreau să încerc cât mai mult posibil să pot opri acest război și să reconstruiesc pacea, așa că nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor servește cauzei”, a continuat el. 

Justin Trudeau îl urmează pe Biden
Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, a reacționat rapid la agenția de presă Interfax-Ukraïna, considerând că poziția lui Emmanuel Macron este „dezamăgitoare”. Marți, președintele american Joe Biden l-a acuzat pentru prima dată pe Vladimir Putin că a comis un „genocid” în Ucraina, un cuvânt folosit până acum de Volodymyr Zelensky, dar niciodată de administrația SUA. Miercuri, premierul canadian Justin Trudeau a vorbit și el pentru prima dată despre un „genocid” în Ucraina. Rusia, la rândul ei, se apără denunțând o „înscenare” și „falsificări” orchestrate de ucraineni și care intenționează să-i facă rău.

Alte stiri din Externe

Ultima oră