Olena Zelenska: "Mă simt că sunt într-un film de acțiune prost"

31 Mar 2022
Olena Zelenska: "Mă simt că sunt într-un film de acțiune prost"

"Faptul că familia mea și cu mine suntem vânați mă face să simt că sunt într-un film de acțiune prost” a spus Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit

  • DIE ZEIT: Revista americană Foreign Policy, citând surse secrete de informații, raportează că Rusia intenționează să ucidă oponenții politici vizați în Ucraina. Se spune că numele soțului tău, Volodimir Zelensky, se află pe listă – și al tău. Cum faci față fricii cauzate de această amenințare constantă?

Olena Zelenska: Trăim cu această realitate distorsionată de mai bine de o lună. Uneori, tot ceea ce trăim mi se pare un coșmar. Vreau să mă trezesc, dar este realitatea. Este un adevăr terifiant.

  • ZEIT: Cum te afectează frica?

Zelenska: Că eu și familia mea suntem vânați pare un film de acțiune prost. Dar apoi îmi amintesc ce au făcut deja invadatorii, câți copii fără apărare au fost uciși, familii întregi distruse, ucraineni neînarmați împușcați. Rușii vor să facă presiuni asupra soțului meu amenințându-i familia. Planul este realist, așa că suntem foarte bine păziți.

  • ZEIT: Puțini ucraineni sunt la fel de bine protejați ca tine.

Zelenska: Și de aceea mă îngrijorează cel mai mult locuitorii din Mariupol, Harkov, Irpin și Bucha, un oraș mic de lângă Kiev. De multe zile nu au avut ce să mănânce sau să bea. Nu pot ieși din baze pentru că vor fi împușcați în stradă. Mi-e teamă să citesc jurnalul unei mame din Mariupol când îi scrie fiului ei: „Mai am o zi de trăit”.

  • ZEIT: Există ceva care îți dă și curaj?

Zelenska: Ei bine, probabil că este același lucru care ajută milioane de ucraineni: încredere în armata noastră, încredere în victoria noastră, speranță într-un viitor luminos și dragoste pentru Ucraina.

  • ZEIT: Cum le vorbești copiilor tăi despre război?

Zelenska: Este oribil că, în loc să vorbim copiilor despre călătorii, TikTok sau teme de școală, trebuie să vorbim despre bombe, rachete și libertate. Este îngrozitor că acum copiii trebuie să se trezească la sunetele sirenelor care se tânguie și să se adăpostească în buncăre. Dar este foarte important să le explicăm copiilor ce se întâmplă.

  • ZEIT: Cum faci asta?

Zelenska: Copilul nostru cel mai mare, fiica noastră, caută informații pe cont propriu – și înțelege totul la fel de bine ca mine. Vorbim despre ceea ce se întâmplă. De asemenea, cel mic își dă seama că Ucraina luptă pentru supraviețuirea ei. Face desene de război – mi se pare îngrozitor. Mi-aș dori să poată desena altceva. Visez la ziua în care se va întoarce să deseneze din nou pe Batman și Spiderman. Dar am fost uimită de cât de bine au rezistat copiii mei în primele zile ale invaziei.

  • ZEIT: Ce au făcut?

Zelenska: Au fost organizați și disciplinați. Nu au pus întrebări inutile și au făcut ceea ce trebuiau să facă foarte repede. Erau în regulă să doarmă în haine câteva zile la rând. Într-o noapte eram atât de obosită încât am dormit chiar cu sirena aeriană. Fiul meu m-a trezit foarte calm și a spus: "Mamă, trebuie să coborâm din nou la pivniță. Trezește-te. Poți dormi mai târziu."

  • ZEIT: Ai reușit să te odihnești ?

Zelenska: Ca toți ceilalți, primul lucru pe care îl fac când mă trezesc și ultimul lucru pe care îl fac înainte de a merge la culcare este să verific știrile. A dormi bine a devenit un lux rar, mai ales după știrile de noapte. Este esențial să obțineți informații verificate – și, în același timp, atât de dificil. Când a început războiul, am înființat un canal Telegram care colectează surse de informații verificate. Are site-uri web guvernamentale și site-uri web ale instituțiilor internaționale – fiecare ucrainean poate găsi acolo fapte de încredere.

Publicațiile voluntarilor noștri ucraineni îmi dau putere, la fel ca și sprijinul prietenilor din toată Europa. Dar în vremuri ca acestea, pentru a putea adormi cu conștiința curată trebuie să acționezi!

  • ZEIT: Și ce ajutor primești?

Zelenska: Sunt recunoscătoare în mod deosebit pentru ajutorul lui Brigitte Macron, prima doamnă a Franței, și Agatei Duda, prima doamnă a Poloniei. Cu ajutorul lor am reușit să organizăm „convoaie ale vieții”, așa cum le numim noi. Evacuăm copiii bolnavi de cancer pentru ca aceștia să-și poată lupta împotriva cancerului în siguranță – în timp ce noi ne luptăm aici.

„Amploarea propagandei din Rusia este terifiantă”

ZEIT: Cum v-au schimbat ultimele săptămâni pe dvs. personal?

Zelenska: Prețuiesc lucrurile mici din viață mai mult ca niciodată. Sună banal, dar mă face să mă gândesc la transformările pe care le suferă oamenii după ce au supraviețuit unei boli care le pune viața în pericol. Încep să se grăbească, să trăiască. Ei observă de fiecare dată când copilul lor zâmbește, se bucură de fiecare conversație cu părinții lor și visează la lucruri simple care acum sunt inaccesibile.

  • ZEIT: În ziarul francez Le Parisien ați cerut mamelor soldaților ruși să nu se lase induse în eroare. „Fiii tăi ucid civili”, ai avertizat. Chiar va ajunge acest mesaj la ei?

Zelenska: Nu știu dacă mamele soldaților ruși mă pot auzi, dar știu un lucru: ucrainenii sunt uciși în fiecare zi. Iar criminalii sunt copiii cuiva. Soldații ruși știu că ucid oameni; ei urmează sistematic ordinele. Și, în același timp, armata rusă îi trimite la moarte – acei criminali vor muri aici, pe pământul ucrainean. Putin promite că va despăgubi părinții ruși ai soldaților morți, dar nicio plată nu poate compensa pierderea copilului. Amploarea propagandei din Rusia este terifiantă. Până acum, nu văd nicio reacție în masă din partea mamelor ruse. Vreau să cred că asta nu se datorează indiferenței, ci unei orbiri cauzate de ani de propagandă.

  • ZEIT: O femeie însărcinată și copilul ei nenăscut au murit într-un atac asupra unei maternități din Mariupol. Au avut loc atacuri asupra școlilor și spitalelor, inclusiv a unui spital de copii. Putin ucide mod deliberat copii în Ucraina pentru a distruge moralul părinților?

Zelenska: Cel puțin 144 de copii au fost uciși până acum – acesta este cel mai rău. Sunt împușcați împreună cu familiile lor; sunt îngropați sub dărâmăturile propriilor case. Rusia le-a luat copiilor noștri cele mai importante drepturi: dreptul la viață, siguranță, îngrijire medicală, educație. Și mulți copii văd lucruri pe care nu ar trebui să le vadă – morții din jurul lor, cadavrele membrilor familiei uciși. În Mariupol, Cernihiv și Sumy, copiilor le lipsește hrana și tratamentul medical. Rușii nu permit coridoare umanitare care le-ar lăsa să iasă. Nu știu ce scop ar putea justifica uciderea ființelor umane, a femeilor și a copiilor. Cerul de deasupra Ucrainei ar trebui să fie închis pentru ca cel puțin bombardierele lui Putin să nu mai poată zbura.

  • ZEIT: Soțul dvs. a cerut acest lucru de multe ori, dar NATO a respins în mod repetat această solicitare din îngrijorarea că aplicarea unei zone de excludere ar putea declanșa al treilea război mondial. În schimb, Ucrainei i se trimit arme pentru a se apăra.

Zelenska: Da, și suntem foarte recunoscători pentru asta. De asemenea, suntem recunoscători că europenii primesc femei și copii ucraineni și îi ajută să se adapteze și să-și recapete viața. Dar nu ar trebui să ne obișnuim niciodată cu acest război.

„Fiecare este un erou pentru mine”

  • ZEIT: Vă faceți griji că războiul ar putea deveni o rutină și ar putea primi mai puțină atenție în străinătate?

Zelenska: Războiul este chiar în pragul tău ! Nu trebuie să te obișnuiești niciodată cu această crimă; trebuie oprit – prin demonstrații pașnice și prin știrile din ziare, de la radio și de la televiziune. Vă rog. Aceasta este o crimă împotriva a tot ceea ce este uman.

  • ZEIT: Se spune că peste o mie de copii s-au născut până acum în buncăre.

Zelenska: Da, în ciuda faptului că medicii nu au întotdeauna acces la echipamentul necesar. Unele spitale au fost complet distruse.

  • ZEIT: Aproximativ 6,5 milioane de oameni sunt refugiați în Ucraina, iar 3,6 milioane au fugit deja în țările vecine. Majoritatea sunt femei și copii.

Zelenska: Susțin fiecare bărbat ucrainean și fiecare femeie ucraineană. Fiecare este un erou pentru mine. Celor care au plecat pentru a salva copiii și rudele vreau să le spun: mișcarea pe care ați făcut-o a fost corectă și curajoasă. Te vei întoarce într-o țară pașnică și sigură. Sunt atât de recunoscător oamenilor din Polonia, Germania, Franța, Slovacia și alte țări europene pentru că i-au adăpostit pe ucraineni, pentru că i-au ajutat să găsească un loc de muncă, îngrijire medicală, o școală sau o grădiniță. Ucrainenii nu vor uita această bunătate. Europa a devenit coloana noastră vertebrală în timpul unui război care se referă numai la securitatea în Europa.

  • ZEIT: Ucraina se transformă într-o țară fără femei. Ce înseamnă asta pentru societate?

Zelenska: Ucraina nu va fi niciodată o țară fără femei, pentru că femeile noastre sunt cele mai curajoase de pe planetă. Multe mame au plecat pentru a-și salva copiii. Dar tot atâtea femei luptă în prima linie – ca voluntari, apărând orașe, îngrijind răniții, organizând convoaie umanitare.

  • ZEIT: Vedeți o oportunitate reală pentru refugiați de a se întoarce?

Zelenska: Desigur! Sunt sigur că vom câștiga. Ucrainenii se vor întoarce și vor reconstrui orașele pe care invadatorii le-au distrus și vor lucra pentru a restabili economia și infrastructura. Trebuie să spun: oamenii noștri sunt de necrezut și sunt incredibil de capabili. Europei i-ar fi dor de noi dacă am fi învinși de ruși.

  • ZEIT: Ce face o femeie ucraineană? Care sunt valorile pe care le reprezintă?

Zelenska: O femeie ucraineană așteaptă mai bine de 48 de ore la graniță pentru a-și putea aduce copilul în siguranță. O femeie ucraineană merge în Europa de Vest pentru a asigura ajutor umanitar pentru Mariupol și Harkov. O femeie ucraineană se înscrie în forțele armate, ia o armă și luptă. Dar ea este și cea care înnodează plase de camuflaj, pregătește supă pentru soldați, lucrează într-o afacere și continuă să facă afaceri pentru a ajuta economia ucraineană. Majoritatea femeilor ucrainene sunt bine educate. Sunt energice și independente. În Ucraina aveau un loc de muncă, o carieră, o casă și mulți au fost nevoiți să părăsească toate astea împotriva voinței lor! Noi, femeile ucrainene, nu vrem să fim refugiați; nu vrem să fim dependenți. Suntem obișnuiți cu încrederea în sine și să luăm propria inițiativă. Și, apropo, de asta se tem oamenii noștri cel mai mult: să fie dependenți. De multe ori ne este foarte greu să acceptăm ajutorul.

  • ZEIT: Ce va veni cu generația care va crește mai întâi în acest război și apoi în ceea ce va fi probabil o țară devastată, cu un vecin periculos alături?

Zelenska: Nu cred că această generație de război va permite vreodată să se pună la îndoială puterea și curajul poporului nostru. Este un război de independență, pentru valori, pentru dreptul nostru de a fi ucraineni, dreptul nostru de a fi drepți. Când oamenii se gândesc la acest război, nu vor uita niciodată că Viața și Libertatea au un preț. Acești copii vor fi umaniști când vor crește, pentru că știu prețul păcii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră