Emmanuel Macron este reales președinte al Frantei cu 58% - Ursula von der Leyen și Charles Michel salută realegerea

24 Apr 2022
Emmanuel Macron este reales președinte al Frantei cu 58% - Ursula von der Leyen și Charles Michel salută realegerea

Emmanuel Macron este reales Președinte al Frantei cu 58% din voturi, față de Marine Le Pen creditată cu 42% din buletine de vot, potrivit primelor estimări ale institutului de votare Ifop, scrie AFP citata de FranceInfo

Fiind favorit de multă vreme , Emmanuel Macron devine la doar 44 de ani primul președinte în funcție renumit în afara coabitării, de la adoptarea votului universal direct în 1962.

 

Acest al doilea tur al alegerilor prezidențiale este marcat din nou de abțineri. Conform estimării Ipsos-Sopra Steria, 28,2% dintre alegătorii înscriși nu au votat, o creștere de aproape 2,8 puncte față de 2017 (25,44%).

În primul tur, abținerea a fost de 26,31% dintre alegătorii înscriși, o scădere a prezenței la vot de patru puncte față de 2017.

42% dintre alegătorii lui Emmanuel Macron au votat mai întâi pentru blocarea lui Marine Le Pen si 58% pentru ca "ar fi un bun presedinte"

Charles Michel și Ursula von der Leyen salută realegerea lui Macron

Charles Michel, președintele Consiliului European, a salutat realegerea lui Emmanuel Macron pe Twitter. „În această perioadă agitată, avem nevoie de o Europă puternică și de o Franță pe deplin angajată într-o Uniune Europeană mai suverană și mai strategică”, a scris el.

Aceeași poveste și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Felicitări pentru realegerea dumneavoastră ca președinte al Republicii. Împreună, vom avansa Franța și Europa.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră