Sunt canadienii conduși spre sinucidere asistată de sărăcie sau de criza de sănătate? Criticii susțin că legile canadiene sunt folosite abuziv pentru a îi pedepsi pe cei săraci și infirmi iar experții spun că acecste cazuri reprezintă eșecul țării de a avea grijă de cetățenii săi cei mai vulnerabili. The Spectator a difuzat un articol cu titlu provocator: De ce Canada eutanasiază pe săraci ?
Există o vorbă de duh la nesfârșit repetată a poetului Anatole France că „legea, în egalitatea sa maiestuoasă, interzice atât bogaților, cât și săracilor să doarmă sub poduri, să cerșească pe străzi și să fure pâine”. Ceea ce, cu siguranță, Anatole France nu a prevăzut, este că o țară întreagă – și una ostentativ progresistă – a decis să ia în serios sarcasmul și să-l ducă pâna la concluzia sa firească.
De anul trecut, legea canadiană, în toată măreția sa, a permis atât celor bogați, cât și celor săraci să se sinucidă dacă sunt prea săraci pentru a continua să trăiască cu demnitate. De fapt, statul canadian mereu generos va plăti chiar și pentru moartea lor. Ceea ce nu va face este să cheltuiască bani pentru a le permite să trăiască în loc să se sinucidă.
Ca și în cazul majorității pantelor alunecoase, totul a început cu o negare puternică a faptului că există. În 2015, Curtea Supremă a Canadei a inversat 22 de ani din propria sa jurisprudență, anulând interdicția țării privind sinuciderea asistată ca fiind neconstituțională, respingând cu bucurie temerile că decizia ar „iniția o coborâre pe o pantă alunecoasă către omucidere” împotriva persoanelor vulnerabile, așa cum a fost fondată pe „exemple anecdotice”. În anul următor, Parlamentul a adoptat în mod corespunzător o legislație care permite eutanasierea, dar numai pentru cei care suferă de o boală terminală a căror moarte naturală era „previzibilă în mod rezonabil”.
A fost nevoie de doar cinci ani pentru ca "panta" proverbială să apară, când parlamentul canadian a promulgat Bill C-7 , o lege cuprinzătoare a eutanasiei care a abrogat cerința „previzibilă în mod rezonabil” – și cerința ca boala să fie „terminală”. Acum, atâta timp cât cineva suferă de o boală sau dizabilitate care „nu poate fi ameliorată în condițiile pe care le considera acceptabile”, poate profita de ceea ce acum este cunoscut eufemistic drept „asistență medicală la moarte” (MAID pe scurt) gratuită.
Destul de curând, canadienii din toată țara au descoperit că, deși ar prefera altfel să trăiască, erau prea săraci pentru a-și îmbunătăți bolile într-o măsură acceptabilă.
Nu întâmplător, Canada are unele dintre cele mai mici cheltuieli de îngrijire socială din orice țară industrializată, îngrijirea paliativă este accesibilă doar unei minorități, iar timpii de așteptare în sectorul sănătății publice pot fi insuportabili, până la punctul în care aceeași Curte Supremă care a legalizat eutanasia a declarat acei timpi de așteptare drept o încălcare a dreptului la viață.
Mulți din sectorul sănătății au ajuns la aceeași concluzie. Chiar înainte de adoptarea legii C-7, rapoartele de abuz au fost răspândite. Un bărbat cu o boală neurodegenerativă a mărturisit Parlamentului că asistentele și un specialist în etiologie medicală de la un spital au încercat să-l constrângă să se sinucidă, amenințându-l că îl vor falimenta cu costuri suplimentare sau dându-l afară din spital. Practic, fiecare grup pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din țară s-a opus noii legi. Fără efect: guvernul a considerat convenabil să ignore aceste grupuri, de altfel, impecabil de progresiste.
De atunci, lucrurile s-au înrăutățit. O femeie din Ontario a fost forțată să se eutanasieze , deoarece veniturile ei de locuință nu i-au permis să obțină o locuință mai bună care să nu-i agraveze alergiile paralizante. O altă femeie cu dizabilități a cerut să moară pentru că „pur și simplu nu își permite să trăiască în continuare”. O alta a căutat eutanasie , deoarece datoriile legate de Covid a lăsat-o în imposibilitatea de a plăti pentru tratamentul care i-a păstrat durerea cronică suportabilă – sub guvernul actual, canadienii cu dizabilități au primit 600 de dolari în asistență financiară suplimentară în timpul Covid; studenții au primit 5.000 de dolari .
Când familia unui bărbat cu dizabilități de 35 de ani care a recurs la eutanasie a ajuns la casa de îngrijire în care locuia, ei au găsit „urină pe podea... locuri în care erau fecale pe podea... locuri în care picioarele ți se lipeau. De exemplu, dacă stăteai lângă patul lui piciorul tău era literalmente blocat. Potrivit guvernului canadian, legea sinuciderii asistate se referă la „prioritizarea autonomiei individuale a canadienilor”; s-ar putea întreba câtă autonomie avea un om cu handicap care zăcea în propria sa murdărie în a cântări moartea asupra vieții.
În ciuda insistenței guvernului canadian că sinuciderea asistată se referă la autonomie individuală, acesta a urmărit și avantajele sale fiscale. Chiar înainte de intrarea în vigoare a legii C-7, ofițerul parlamentar de buget al țării a publicat un raport despre economiile de costuri pe care le-ar crea: în timp ce vechiul regim MAID a economisit 86,9 milioane de dolari pe an – o „reducere netă a costurilor”, în cuvintele sterile ale raportului– proiectul de lege C-7 ar crea economii nete suplimentare de 62 de milioane de dolari pe an. Asistența medicală, în special pentru cei care suferă de boli cronice, este costisitoare; dar sinuciderea asistată îl costă pe contribuabil doar 2.327 USD per „caz”. Și, bineînțeles, cei care trebuie să se bazeze în întregime pe Medicare furnizat de guvern reprezintă o povară mult mai mare pentru buget decât cei care au economii sau asigurări private.
Și totuși, mass-media bogat subvenționată din Canada, cu unele excepții onorabile, și-a exprimat remarcabil de puțină curiozitate cu privire la uciderea socială deschisă a cetățenilor într-una dintre cele mai bogate țări ale lumii. Poate, la fel ca mulți doctori, jurnaliştilor le este frică să nu fie acuzaţi că sunt „anti-progresiști” pentru că pun sub semnul întrebării noua cultură a morţii, o acuzaţie fatală în cercurile politice. Radiodifuzorul public din Canada, care în 2020 i-a asigurat pe canadieni că „nu există nicio legătură între sărăcie, alegerea morții asistate medical ”, a avut puține de spus despre vreuna dintre evoluțiile ulterioare.
Anul viitor, porțile se vor deschide și mai mult atunci când cei care suferă de boli mintale – un alt grup disproporționat de sărac – vor deveni eligibili pentru sinucidere asistată, deși medicii și asistentele entuziaști au anticipat deja legea.
Se vorbește deja despre permiterea accesului „minorilor maturi” la eutanasie – gândiți-vă doar la economiile pe viață.
Dar amintiți-vă, pantele alunecoase sunt întotdeauna o eroare.
WATCH: Tucker Carlson discusses Canada's euthanasia laws that put down "poor people"https://t.co/JuJkueiqaI
— The Post Millennial (@TPostMillennial) May 12, 2022