Canada: Quebec renunță la "impozitul pentru nevaccinați" în numele „păcii sociale”

02 Feb 2022 | scris de M.N.
Canada: Quebec renunță la "impozitul pentru nevaccinați" în numele „păcii sociale”

Confruntat cu creșterea „nemulțumirii” și dezacordul opoziției, premierul Quebecului François Legault își asumă retragerea taxei pentru nevaccinați.

La 1 februarie, premierul Quebecului François Legault a anunțat că va renunța la impozit pentru persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului (foto de arhivă făcută în noiembrie).
O victorie majoră pentru opozanții vaccinării din Quebec. Quebec a anunțat marți 1 februarie abandonarea „contribuției la sănătate”, această taxă pentru nevaccinați prezentată la începutul lunii ianuarie și care stârnise reacții puternice în provincia canadiană francofonă.

Îngrijorat că își va vedea populația divizată, prim-ministrul Quebecului, François Legault, a invocat nevoia de a păstra „pacea socială” și a decis să se întoarcă asupra proiectului de lege într-un moment în care, a spus el, „observăm că nemulțumirea crește pe zi ce trece”.

„Pentru a avansa Quebecul într-un climat social calm, anunț că guvernul nu va depune acest proiect de lege privind contribuția la sănătate”, a spus el în timpul unei conferințe de presă.

Încă un pas înapoi din partea guvernului


Acest proiect fiscal prezentat pe 11 ianuarie a fost menit a fi un „stimulator” pentru a-i convinge pe cei nevaccinați să se imunizeze împotriva Covid-19, dar François Legault crede acum că „acest anunț i-a divizat pe locuitorii din Quebec”.

Nu este prima dată când Quebecul a dat înapoi în privința unei măsuri de sănătate. Guvernul Legault a vrut ca în toamnă să facă vaccinarea obligatorie pentru tot personalul sanitar, dar a suspendat în cele din urmă această măsură pentru a evita slăbirea unui sistem deja lipsit de forță de muncă.

Quebec a mai anunțat, marți, că activitățile sportive și artistice (săli de sport, spa, etc.) pentru adulți vor putea fi reluate din 14 februarie pentru până la 25 de persoane. După o închidere neașteptată în noaptea de Revelion, restaurantele au putut să se redeschidă luni, iar activitățile sportive după școală din școli și universități au putut fi reluate.

Până în prezent, nouă din zece locuitori ai Quebecului au primit două doze de vaccin împotriva coronavirusului, în timp ce 61% au primit o a treia doză. „Nu este suficient”, a reacționat prim-ministrul Quebecului, sperând că această rată de vaccinare va crește în zilele și săptămânile următoare.

Sursa: HuffingtonPost

Alte stiri din Externe

Ultima oră