Protestele din Canada: Justin Trudeau invocă Legea privind situațiile de urgența, echivalentul Legii Marțiale

15 Feb 2022
Protestele din Canada: Justin Trudeau invocă Legea privind situațiile de urgența, echivalentul Legii Marțiale

Pentru prima dată de la crearea sa în 1988, prim-ministrul Justin Trudeau invocă Legea privind situațiile de urgență (Emergency Act), care da guvernului puteri extinse, permițându-i să înghețe conturile financiare, să pună în funcțiune operatorii de remorcări și să pună capăt blocajelor, spune Reuters.

Legea privind situațiile de urgență era cunoscuta anterior ca Legea măsurilor de război care a fost folosită doar de trei ori în istoria Canadei: în timpul celor două războaie mondiale și în 1970 de tatăl lui Trudeau, prim-ministru Pierre Trudeau, după ce separatiștii militanti din Quebec au răpit un diplomat britanic și un ministru.

În timp ce atât orașul Ottawa, cât și provincia Ontario au declarat stări de urgență , utilizarea Legii privind situațiile de urgență este cea mai puternică utilizare a puterii guvernamentale de până acum în lupta împotriva protestelor. 

„Nu limităm libertatea de exprimare sau dreptul la proteste pașnice. Ceea ce ne dorim este să asigurăm siguranța canadienilor, să protejăm locurile de muncă și să restabilim încrederea în instituțiile noastre”, a declarat Justin Trudeau luni după-amiază, însoțit de ministrul Finanțelor, Chrystia Freeland, a ministrului Justiției David Lametti și a ministrului Securității Publice Marco Mendicino.

„Dacă camionul tău este folosit în aceste blocaje, conturile tale de afaceri vor fi înghețate. Asigurarea vehiculului dumneavoastră va fi suspendată”, a avertizat ministrul Freeland, dupa cum relateaza ziarul Le Devoir.

„Aceste măsuri sunt temporare și vor fi impuse doar atât timp cât este necesar pentru restabilirea ordinii în țară.", a spus ministrul Justiției

Mai multe provincii canadiene se opun acestei măsuri

„Am fost foarte clar, nu dorim să avem o stare federală de urgență pe teritoriul Quebec”, a declarat prim-ministrul Quebecului François Legault, în timpul unei conferințe de presă luni după-amiază.

Șeful guvernului Quebec spune că nu crede că o astfel de măsură este necesară, din moment ce forțele de poliție din Montreal și Quebec au gestionat bine demonstrațiile împotriva măsurilor de sănătate până acum. Aceasta este, potrivit lui, o problemă care privește mai degrabă Ontario și orașul Ottawa.

Nici Scott Moe,  premierul provinciei Saskatchewan nu e de acord. El a spus că, deși blocadele ilegale din anumite părți ale țării trebuie să înceteze, poliția are suficiente instrumente pentru a aplica legea. 

„Prin urmare, Saskatchewan nu sprijină guvernul Trudeau să invoce Legea privind situațiile de urgență”, a postat Moe luni pe Twitter.

„Dacă guvernul federal continuă cu această măsură, aș spera că va fi invocată doar în provinciile care o solicită, așa cum permite legislația.”

 Premierii din Alberta și Manitoba au spus, de asemenea, că puterile suplimentare nu sunt necesare în provinciile lor.


Legea permite înghețarea conturilor

Guvernul va permite, de asemenea, băncilor să înghețe temporar conturile celor suspectați că sprijină blocajele fără a obține o hotărâre judecătorească.

Autoritățile canadiene au spus că aproximativ jumătate din fondurile pentru proteste au venit de la susținătorii americani.

Un site web din SUA, GiveSendGo, a devenit un canal principal pentru bani pentru protestatari, după ce platforma de crowdfunding GoFundMe a blocat donațiile către grup. Un site web dedicat publicării datelor scurse spune că luni i s-au oferit o mulțime de informații despre donatori.

Protestatarii ramân pe pozițiile lor


Deloc surprinzător, Tamara Lich, una dintre organizatorii mișcării de protest se opune acestui gen de măsură.

"De fiecare dată când guvernul merge mai departe în limitarea libertăților noastre, voința noastră crește și importanța misiunii noastre devine din ce în ce mai clară", a spus ea luni.

Ea descrie măsura ca fiind extremă, în timp ce oamenii demonstrează pașinic.

„Când un guvern ia un drept fundamental precum dreptul la protest, se îndreaptă spre tiranie și își pierde toată credibilitatea.» spune ea

Reprezentanții mișcării deplâng lipsa dialogului cu guvernul Trudeau.

Surse: Reuters, Le Devoir, GlobalNews, RadioCanada

Alte stiri din Externe

Ultima oră