Canada: Mii de camioane ajung în Ottawa pentru a demonstra împotriva restricțiilor și a obligației de vaccinare

29 Ian 2022 | scris de M.N.
Canada: Mii de camioane ajung în Ottawa pentru a demonstra împotriva restricțiilor și a obligației de vaccinare

Incepând de duminica trecuta, 23 ianuarie, mii de camioane canadiene se îndreaptă spre Ottawa, capitala Canadei. Acest „Convoi pentru libertate” intenționează să blocheze orașul și să demonstreze împotriva obligației de a vaccina șoferii. Evenimentul, de o amploare fără precedent, îngrijorează autoritățile care se tem de violențe și excese.


Ottawa se pregătește pentru furtună, nu climatică, ci populară. Mii de camioane sunt așteptate în capitala Canadei în această sâmbătă, 29 ianuarie, după o călătorie începută duminica trecută. Demonstranții plănuiesc să blocheze Parlamentul pentru a denunța obligația de a vaccina șoferii pentru a trece granița cu Statele Unite, precum și restricțiile de sănătate.

Manifestanții se vor întâlni mâine și vor lansa concret mișcarea luni, 31 ianuarie. „Aceasta va fi prima zi de lucru pentru Ottawa și pentru noi, luptătorii pentru libertate și canadienii din întreaga țară. Și așteptăm multă lume”, a anunțat Jason LaFace, una dintre figurile protestului și organizatorul altor mișcări în cadrul demonstrațiilor „No More Lockdowns” ("Fără închideri").

Convoiul pentru libertate” este susținut de Elon Musk, care a postat pe Twitter „Trăiască șoferii de camion canadieni”. Mișcarea a primit sprijin și de la Donald Trump Jr., fiul fostului președinte, care le cere americanilor să urmeze exemplul.

Permis vaccinal

Sfârșitul scutirii de la vaccinarea obligatorie pe 15 ianuarie a dat foc la pulbere. De la acea dată, șoferii nevaccinați trebuie să se supună la 14 zile de izolare la întoarcerea în țară și să facă un test . Dar cererile demonstrantilor merg mai departe. Aceștia cer încetarea pașaportului pentru vaccinuri, încetarea amenzilor legate de restricțiile de sănătate și reintegrarea celor care și-au pierdut locul de muncă pentru că nu au respectat regulile de la începutul pandemiei. Canada Unity, la originea apelului de a demonstra, consideră că aceste măsuri sunt „neconstituționale, discriminatorii și segregative”.

Estimarile, fără sursă, evocă un convoi de 50.000 de camioane din cele patru colțuri ale țării, precum și din Statele Unite. Potrivit lui Benjamin Dichter, purtător de cuvânt al „Convoiului pentru Libertate”, acesta din urmă ar avea deja 70 de km lungime. Dacă linia se menține, canadienii vor doborî recordul mondial de convoi de camioane înregistrat vreodată. Ultimul avea 480 de vehicule pentru 7,5 km în Egipt pe 20 noiembrie 2020.

Organizatorii vor sa meargă pâna la capăt


Convoiul intenționează să-și câștige drepturile. Luni, va fi amenajată o scenă într-un parc al orașului cu diverși vorbitori ale căror identități sunt încă necunoscute. De atunci, vor avea loc demonstrații în fiecare zi până când vor primi un răspuns din partea guvernului.

Un „memorandum de înțelegere”, publicat pe site-ul Canada Unity, solicită formarea unei coaliții cu Senatul și guvernatorul general al țării, Mary Simon, pentru a schimba guvernul lui Justin Trudeau. Pentru protestatari, liderii trebuie „trebuie să respecte și să aplice toate legile canadiene și internaționale privind drepturile omului”, sau „să demisioneze imediat din funcțiile lor”.

Tim Coderre, unul dintre organizatori, responsabil cu logistica, a anunțat că durata blocajului va depinde de răspunsurile oferite de guvernul federal. El spune că este gata să „rămâna, dacă este necesar, atâta timp cât este nevoie” pentru a primi cererile.

Autoritațile sunt îngrijorate 

La rândul său, guvernul încearcă să minimizeze mișcarea. O „mică minoritate marginală” cu „opinii inacceptabile”, a denunțat premierul Justin Trudeau, miercuri, 26 ianuarie. Omar Alghabra, ministrul Transporturilor adaugă și se declară „îngrijorat de numărul mic de oponenți de extremă dreapta care poluează o mare parte a dezbaterii noastre politice”.

Dar, în spatele acestor atacuri, se ascunde teama de un eveniment vast care devine violent. Ministrul Securității Publice, Marco Mendicino, a ridicat spectrul unei „tentative violente de a răsturna guvernul” și a cerut „să nu-i considere pe manifestanți simpli luptători pentru libertate”.

 

Forțele de securitate din Ottawa așteaptă aproape 10.000 de protestatari. Pe Twitter, politia a spus că „saluta protestele pașnice”, dar prevăd „consecințe pentru cei care se implică în acte criminale, violențe și activități de promovare a urii”.

Într-un mesaj trimis parlamentarilor joi, Patrick McDonell, ofițerul de securitate al Camerei Comunelor, a avertizat că protestatarii încearcă să le găsească adresele de acasă. El îi invită să se baricadeze dacă vreodată casele și birourile lor sunt vizate. Organizatorii se apără de orice tentativă de violență.

Într-un videoclip de pe Facebook, Tamara Lich, secretarul partidului Maverick, a făcut apel la demonstranți sa-i denunte pe cei care „se comportă rău sau incită la orice tip de violență sau ură”.

În ciuda prognozei de -9° pentru luni, atmosfera va fi fierbinte în Ottawa.

Sursa: revista Marianne

Alte stiri din Externe

Ultima oră