Danemarca revine de azi la „viața așa cum o știam” în ciuda Omicron

01 Feb 2022
Danemarca revine de azi la „viața așa cum o știam” în ciuda Omicron

Relaxarea restricțiilor vine pe măsură ce Danemarca înregistrează în jur de 40.000-50.000 de cazuri noi de Covid pe zi, sau aproape 1% din populație

 

Danemarca devine marți prima țară din Uniunea Europeană care ridică toate restricțiile privind Covid, în ciuda numărului record de cazuri, bazându-se pe rata sa ridicată de vaccinare pentru a face față variantei Omicron.

 

După o primă încercare de a ridica toate restricțiile între septembrie și noiembrie, țara scandinavă renunță din nou la măști, permisele Covid și orele limitate de deschidere pentru baruri și restaurante.

Cluburile de noapte se redeschid marți, iar limitele privind numărul de persoane permise la adunările în interior se încheie și ele. Doar câteva restricții rămân în vigoare la granițele țării pentru călătorii nevaccinați care sosesc din țări non-Schengen.

Relaxarea vine pe măsură ce Danemarca înregistrează aproximativ 40.000-50.000 de cazuri noi de Covid pe zi, sau aproape 1% din cei 5,8 milioane de locuitori ai țării. „Avem o acoperire extrem de mare a adulților vaccinați cu trei doze”, a declarat pentru AFP epidemiologul Lone Simonsen de la Universitatea din Roskilde.

Peste 60 la sută dintre danezi au primit o a treia doză -- cu o lună înainte de programul autorităților sanitare -- în comparație cu o medie a UE de puțin sub 45 la sută. Autoritățile sanitare estimează că 80% din populație este protejată împotriva formelor severe ale bolii incluzându-i pe cei care deja au avut Covid.

„Întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei vaccinați, credem că este rezonabil să ridicăm restricțiile”, a spus Simonsen. Răspândirea largă a variantei Omicron este, de asemenea, de așteptat să conducă la o „imunitate mai robustă și de lungă durată”, ajutând țara să evite valurile viitoare, a spus ea.

La doi ani de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, strategia daneză se bucură de un sprijin larg al cetățenilor.

Într-un sondaj publicat luni de cotidianul Politiken, 64% dintre danezii chestionați au spus că au încredere în politica guvernului în domeniul Covid.

Responsabilitate personala


În continuare, danezii sunt îndemnați să își exercite responsabilitatea personală, a spus Simonsen.

„Fără un permis Covid va exista o schimbare de responsabilitate”, a spus ea.

Danezii au folosit din ce în ce mai multe teste la domiciliu pentru a detecta infecția, dar acestea sunt acum eliminate treptat. În schimb, oricine are simptome este sfătuit să stea acasă. În prezent, Autoritatea Daneză de Sănătate le „recomandă” celor care sunt testați pozitiv să se izoleze timp de patru zile, în timp ce cazurile de contact nu mai trebuie să fie plasate în carantină.

Măștile și permisul Covid sunt, de asemenea, recomandate pentru vizitele la spital. Guvernul a spus că nu se așteaptă să fie nevoit să revină la noi închideri, dar a rămas prudent optimist.

„Nu putem oferi nicio garanție când vine vorba de biologie”, a spus prim-ministrul Mette Frederiksen săptămâna trecută, când a anunțat revenirea țării „la viață așa cum o știam înainte de corona”.

Este a doua oară când Danemarca încearcă să revină la un stil de viață pre-pandemic. Pe 10 septembrie, țara și-a ridicat toate restricțiile, înainte de a reintroduce unele dintre ele la începutul lunii noiembrie.

Muzeele, cinematografele și locurile de teatru și concerte au fost apoi închise chiar înainte de Crăciun și au fost redeschise la începutul lunii ianuarie.

„Doi ani după pandemie, populațiile din majoritatea țărilor au atins niveluri ridicate de imunitate, de la vaccinuri sau boli naturale”, a spus Simonsen.

„Așa se termină, judecând după ceea ce am văzut cu pandemiile istorice”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 73% din populația europeană a avut cel puțin o dată Covid-19 din ianuarie 2020.  Instituția de cercetare și sănătate publică din Danemarca a declarat că se așteaptă ca Covid-19 să revină în valuri regulate, „ca gripa”. „Poate ca vom fi nevoiți să vaccinăm grupurile de risc înainte de toamnă pentru a preveni cazurile grave”, a declarat Tyra Krause , un membru al acestei instituții pentru revista de știință Videnskab.

© 2022 AFP Sursa: France24

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră