Omicron: S-a inventat insigna care detectează prezența virusului într-o cameră

29 Ian 2022 | scris de M.N.
Omicron: S-a inventat insigna care detectează prezența virusului într-o cameră

Cercetătorii de la Universitatea Yale (Statele Unite) au dezvoltat un senzor portabil capabil să detecteze prezența Covid-19 în aer.

 

Oamenii de știință de la Yale School of Public Health (YSPH) tocmai au prezentat un senzor capabil să prevină prezența SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, în medii închise. Acesta poate determina dacă o persoană este expusă virusului, ceea ce poate fi util pentru persoanele care lucrează în medii deosebit de expuse, începând cu unitățile de sănătate sau locurile care primesc o mulțime de oameni, cum ar fi restaurantele.

Denumit Fresh Air Clip, acest dispozitiv portabil se fixează cu ușurință pe orice îmbrăcăminte. Ar fi capabil să detecteze niveluri scăzute de prezență a virusului, chiar și cu mult sub doza infecțioasă estimată. Ideea ar fi astfel de a putea anticipa riscul și de a alerta rapid oamenii că ar putea fi expuși la riscul de contaminare.

Pentru a obține acest rezultat, cercetătorii au fost nevoiți să miniaturizeze dispozitivele de detectare a virusurilor deja cunoscute, toate fără cea mai mică sursă de energie. De fapt, Fresh Air Clip detectează particule fine încărcate de virus care sunt depuse pe o suprafață de polidimetilsiloxan (PDMS).

Testele inițiale au fost organizate cu aproximativ șaizeci de persoane care au acceptat să poarte monitorul timp de cinci zile. Un total de cinci dintre acești oameni au fost expuși la virus: patru ospătari și o persoană care lucrează la un centru pentru persoane fără adăpost. Designerii acestui nou senzor speră într-o bună zi să-și facă descoperirea la dispoziția publicului larg.

Sursa: Futura Sciences

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră