Cercetătorii au studiat contagiozitatea variantei omicron și au căutat sa afle care e cea mai periculoasă perioadă, când o persoană pozitivă este cea mai contagioasă. Au analizat o echipă de baschet pentru a trage concluziile.
Mai mulți cercetători de la Universitatea Harvard au dorit să stabilească cât timp o persoană este pozitivă după efectuarea unui test PCR și care este perioada cea mai periculoasă pentru a transmite infecția. Ei au analizat rezultatele testelor de la jucătorii americani de baschet și restul echipei, conform informațiilor din Nieuwsblad. În fiecare zi, acestea au fost testate cu un PCR. Au tras 5 concluzii.
Diferente considerabile
Există diferențe mari în ceea ce privește cantitatea de virus prezentă în fiecare și evoluția acestuia. Prin urmare, cifrele sunt greu de aplicat întregii populații. Mai ales că jucătorii de baschet sunt în general tineri și sănătoși și, prin urmare, pot scăpa de o infecție mai repede decât o altă persoană bolnavă.
Cinci zile
La majoritatea persoanelor pozitive cantitatea de virus din nas sau gât crește timp de 3,5 până la 5 zile. Odată atins acest vârf, este nevoie de încă cinci zile pentru ca cantitatea de virus să scadă. Atunci este abia detectabil.
Diferența omicron/delta
Omicron este mai contagios decât delta și se răspândește mai repede. Dar cantitatea de virus nu pare să influențeze această contagiozitate mai rapidă.
Momentul cel mai periculos
Cercetările mai vechi privind varianta veche a virusului au arătat că cel mai contagios moment este chiar înainte de a dezvolta simptome. Acest rezultat nu este contrazis de studiul actual.
În grupul care a fost testat în fiecare zi aproape zilnic și nu a fost încă afectat de virus cu cel mult o zi înainte de testul pozitiv, mai puțin de unul din trei erau deja potențial infecțioși la momentul primului test pozitiv. După două zile, a fost aproape trei din patru. Și după patru zile după testul pozitiv, numărul persoanelor contagioase scade. Acestea sunt rezultatele preluate de Nieuwsblad.
Momentul perfect pentru a te izola
Ideal este să te izolezi mult timp, suficient pentru a fi sigur că nu contaminezi pe nimeni. Dar poate fi costisitor dacă durează mult și nu este util.
Cu cât testul este făcut mai târziu, cu atât persoana este mai avansată în infecție, cu atât este mai probabil ca vârful infecțiozității să fi trecut deja. Acesta este și cazul persoanelor care obțin un rezultat pozitiv la autotest.
Sursa: Le Soir