Covid-19: talibanii ajută o jurnalistă neo-zeelandeză însărcinată care nu se poate întoarce acasă din cauza legislației draconice anti-Covid

30 Ian 2022 | scris de M.N.
Covid-19: talibanii ajută o jurnalistă neo-zeelandeză însărcinată care nu se poate întoarce acasă din cauza legislației draconice anti-Covid

Jurnalista care se afla la postul ei din Qatar a vrut să nască acasă, în Noua Zeelandă, dar i s-a refuzat întoarcerea din cauza legislației stricte anti-Covid.

 

O jurnalistă însărcinată din Noua Zeelandă a declarat duminică că a fost ajutată de talibanii din Afganistan deoarce nu putea să se întoarcă în țara ei pentru a naște. „M-am simțit trădată” de Noua Zeelandă, a spus Charlotte Bellis într-un interviu pentru Radio New Zealand din Kabul.

Într-o scrisoare deschisă publicată de New Zealand Herald, jurnalista a explicat că a lucrat pentru canalul Al-Jazeera din Afganistan. La întoarcerea la Doha, unde se află sediul acestei mass-media, ea și-a dat seama că așteaptă un copil. Deoarece în Qatar este ilegal să fii însărcinată în afara căsătoriei, ea și-a ținut secretă sarcina în timp ce își plănuia întoarcerea în Noua Zeelandă.

Talibanii îi oferă să nască în Afganistan


Dar Noua Zeelandă, care și-a închis granițele în martie 2020 din cauza pandemiei, le permite propriilor cetățeni să se întoarcă doar într-un număr foarte limitat. Când jurnalista a aflat că nu poate beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce, a sunat înalți oficiali talibani. Aceasta din urmă i-au oferit apoi să vină să nască în țara lor, unde își are sediul soțul ei, un fotograf belgian care lucreaza pentru New York Times.

„Ne bucurăm pentru tine, poți veni și nu vei avea nicio problemă”. „Nu vă faceți griji. Totul va fi bine”, au asigurat-o talibanii, a declarat ea într-un interviu pentru New Zealand Herald.

 „Când am avut nevoie, guvernul Noii Zeelande mi-a spus că nu sunt binevenită”, a deplâns jurnalista. „Când talibanii oferă ajutor– unei femei însărcinate singure –  știi că te afli într-o situație dificilă”.

Charlotte Bellis, care îi întrebase anterior pe talibani ce ar face aceștia pentru a asigura drepturile femeilor și fetelor, a spus că este „ironia sorții” că acum trebuie sa pună aceeași întrebare propriului ei guvern.

După ce a făcut publice problemele pe care le avea și a căutat un consilier juridic, jurnalista a fost contactată de autoritățile din Noua Zeelandă care i-au spus că cererea ei respinsă va fi revazută.

Chris Hipkins, ministrul neozeelandez al Covid-19, a spus într-o declarație că le-a cerut oficialilor să verifice dacă toate procedurile au fost urmate corect în cazul lui Charlotte Bellis, „care părea la prima vedere să merite explicații suplimentare”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Charlotte Bellis (@charlottebellis)

 

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră