CRIZĂ ÎN VENEZUELA. Șeful Parlamentului s-a autoproclamat președinte în exercițiu, iar Trump l-a recunoscut

24 Ian 2019 | scris de M.C.
CRIZĂ ÎN VENEZUELA. Șeful Parlamentului s-a autoproclamat președinte în exercițiu, iar Trump l-a recunoscut

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri "preşedinte în exerciţiu" al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia, relatează site-ul actu.orange.fr, care preia informații AFP.

După acest anunţ, la Caracas s-au înregistrat violenţe între forţele de ordine şi simpatizanţi ai opoziţiei.

"Jur să îmi asum oficial competenţele Executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere", a spus Juan Guaido în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis imediat că îl recunoaşte pe tânărul opozant de 35 de ani ca "preşedinte interimar al Venezuelei".

Ca răspuns, preşedintele Maduro a anunţat că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu "guvernul imperialist al Statelor Unite" şi le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

Columbia şi Brazilia, aliaţi ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile şi Paraguay şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări lui Juan Guaido că "are toată recunoaşterea pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară".

Numai Mexicul condus de preşedintele de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador a anunţat că îşi menţine sprijinul acordat liderului socialist, recunoscând "autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene".

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Opozanţi şi partizani ai preşedintelui Nicolas Maduro au ieșit în număr mare în stradă miercuri în întreaga ţară, într-o atmosferă puternic tensionată.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în tulburări care au precedat manifestaţiile.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

Marţi, vicepreşedintele american, Mike Pence, a transmis marţi un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i încuraja pe cei care manifestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro şi pentru a evidenţia susţinerea americană pentru liderul opoziţiei Juan Guaido.

Un apel la "o lovitură de stat fascistă", a acuzat Nicolas Maduro, citat de AFP. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră