Presiuni pentru demisia premierului ceh. Andrej Babis, acuzat de propriul fiu de răpire

21 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Presiuni pentru demisia premierului ceh. Andrej Babis, acuzat de propriul fiu de răpire

Opoziţia din Cehia face presiuni pentru schimbarea guvernului: prim-ministrul Andrej Babis este în centrul unui scandal de fraudare a fondurilor europene, iar propriul fiu îl acuză de răpire.

Premierul susţine însă că nu are niciun motiv să demisioneze şi că nici presa, nici politicienii nu trebuie să dea atenţie celor spuse de fiul său, bolnav de schizofrenie.

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă în mai multe locuri din Praga pentru a cere demisia lui Andrej Babis, 64 de ani, pus sub acuzare pentru presupusă deturnare de fonduri europene în construcţia în 2007-2008 a complexului hotelier de lux "Storks Nest" (Cuibul de berze).

Adversarii prim-ministrului îi reproşează, de asemenea, apartenenţa la Partidul Comunist şi presupusa colaborare - pe care o neagă - cu poliţia secretă comunistă, StB, înainte de 1989.

Afacerea a căpătat o nouă turnură în urma unui reportaj exploziv realizat de doi jurnalişti ai site-ului de informaţii www.seznamzpravy.cz care au înregistrat în Elveţia un interviu cu fiul lui Babis, cu ajutorul unei camere ascunse.

Andrej Babis jr, considerat de tatăl său "bolnav psihic", a afirmat în interviu că a fost dus împotriva "voinţei sale" în Crimeea anexată de Rusia în 2014, de către colaboratori ai premierului.

Datând din 2017, această operaţiune ar fi putut avea ca scop să îl ţină departe de ancheta asupra presupusului abuz de subvenţii europene.

“Vă rog să nu vă mai folosiţi de fiul meu. Oamenii bolnavi psihic, aşa cum e el, nu recunosc niciodată că sunt bolnavi”, a spus premierul ceh. Babis respinge acuzaţiile că şi-ar fi răpit fiul pentru a-l împiedica să depună mărturie.

În plus, insistă că nu va demisiona, pentru că nu e vinovat de fraudă cu fonduri europene, iar banii pe care i-a primit Cuibul de Berze - ferma şi centrul de conferinţe pe care le-a avut acum câţiva ani actualul premier - au fost returnaţi. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră