Statele Unite se confruntă cu cel mai lung blocaj guvernamental din istorie

13 Ian 2019 | scris de M.C.
Statele Unite se confruntă cu cel mai lung blocaj guvernamental din istorie

Record negativ: blocajul parţial al Administraţiei americane, din cauza disputei între Congres şi preşedintele Donald Trump, a intrat sâmbătă în a 22-a zi şi totodată în istorie: este cel mai lung "shutdown" din istoria Statelor Unite, scrie agenția de presă Reuters.

Partidul Democrat, care deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor (Camera inferioară a Legislativului SUA) a respins cererea lui Trump de a finanţa cu 5,7 miliarde de dolari construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul.

La rândul său, liderul de la Casa Albă a respins orice alt compromis care ar fi putut debloca politic adoptarea de către Congres a legilor bugetului, care ar fi permis alocarea de fonduri către autorităţile publice şi implicit încheierea blocajului.

Ca urmare, 800 de mii de angajaţi din administraţia americană nu şi-au primit lefurile, după ce un sfert din agenţiile guvernamentale funcţionează pe avarie şi fără buget.

Congresul îşi va relua lucrările luni. Trump, care a promis încă din campania electorală că va construi zidul pentru a opri migraţia din Mexic în SUA, a avertizat că impasul s-ar putea prelungi. Liderul de la Casa Albă ameninţă că va decreta starea de urgenţă dacă situaţia va continua. 

"Vom sta multă vreme, dacă democraţii nu se întorc din 'vacanţe' înapoi la lucru", a scris el pe Twitter.

Actualul "shutdown", declanşat la 22 decembrie, a bătut recordul de 21 de zile înregistrat în 1995-1996, sub preşedinţia lui Bill Clinton.

Vineri a fost prima zi când angajaţii federali nu şi-au încasat plata săptămânală, conform practicii uzuale în Statele Unite.

Printre cei 800.000 de funcţionari afectaţi sunt controlorii de trafic aerian şi agenţii de securitate din aeroporturi, care îşi continuă totuşi activitatea. 

Actualul blocaj afectează zilnic câte puțin din expansiunea primei economii mondiale. Majoritastea blocajelor din trecut - au fost 21, din 1976 până acum - au fost prea scurte pentru a fi avut un impact asupra creșterii economice, apreciază analiștii citați de 7sur7.be.

Este destul de dificil de spus ce se va întâmpla de data aceasta, când s-a bătut deja recordul.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră