Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, susține CIA

17 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, susține CIA

Agenția americană de Informații CIA consideră că prinţul Mohammed bin Salman a fost cel care a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, la Consulatul saudit din Istanbul, realatează cotidianul Washington Post.

Potrivit sursei citate, mai mulţi oficiali americani şi-au exprimat încrederea în analiza CIA, care stabileşte o legătură între conducătorul de facto de la Riyad şi asasinatul din 2 octombrie, de la Consulatul saudit din Istanbul.

Serviciul de informaţii contrazice poziţiile oficialilor saudiţi, care au negat implicarea în uciderea lui Khashoggi, şi îngreunează eforturile preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a păstra relaţii bune cu Arabia Saudită, unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai americanilor în regiune, apreciază Reuters.

Ambasada saudită la Washington a declarat, printr-o purtătoare de cuvânt, că "afirmaţiile privind presupusul raport sunt false".

După apariţia articolului, ambasadorul Arabiei Saudite, prinţul Khaled bin Salman, a negat că a discutat cu Khashoggi la telefon sau că i-a sugerat să meargă în Turcia "din orice motiv", aşa cum a scris Washington Post, din surse familiarizate cu informaţiile secrete americane. "Cer guvernului SUA să facă publică orice informaţie privind această afirmaţie", a spus diplomatul.

Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA au refuzat să comenteze. 

Dar sâmbătă vicepreședintele american Mike Pence a declarat că asasinii jurnalistului saudit disident vor da socoteală în faţa SUA.

"SUA sunt decise să-i facă să dea socoteală pe toţi cei responsabili pentru acea crimă", a declarat Pence la Port Moresby, unde participă la summitul economic Asia-Pacific (APEC).

Mike Pence a numit asasinarea lui Khashoggi "o atrocitate". "A fost, de asemenea, un afront la o presă liberă şi independentă", a adăugat el.

Khashoggi, editorialist la Washington Post şi un critic dur al prinţului încoronat, a fost ucis pe 2 octombrie după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul pentru documente de care avea nevoie pentru a se căsători cu logodnica lui turcă.

Analiza CIA, despre care au scris vineri două ziare americane, în care oficiali americani susţin că au stabilit cu un grad mare de certitudine rolul prinţului încoronat în asasinat, este cea mai clară de până acum care îl leagă pe Bin Salman de cazul Khashoggi. 

"Vom urmări faptele", a spus Pence, dar nu a divulgat nicio informaţie clasificată.

În acelaşi timp, Pence a mai spus că SUA vor să găsească o cale de a păstra "un parteneriat puternic şi istoric" cu aliatul său cheie Arabia Saudită.

Raportul CIA ameninţă însă să afecteze relaţiile dintre Washington şi Riyad

Alte stiri din Externe

Ultima oră