Criminalii ruși din Bucea au fost identificați

07 Apr 2022
Criminalii ruși din Bucea au fost identificați Galerie foto (2)

Locotenent-colonelul Azatbek Asanbekovich Omurbekov, comandantul Brigăzii 64 de pușcași motorizați a armatei ruse. Captură de ecran Rusia 24

Printre autorii ruși ai masacrelor de civili din vestul Kievului, ar apărea în special locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov, scrie Le Figaro

Numele lui este Mihail Tkach și nu-i este rușine. Acest soldat rus în vârstă de 20 de ani, cu fața rotundă, dolofan, a fost identificat printre autorii atrocităților comise la Bucea (340 de morți) și găsit pe rețeaua de socializare rusă V Kontakte (VK) de jurnalistul ucrainean Andriy Tsaplienko. „Ești un criminal de război și un călău, îl apostrofează un utilizator de internet. Pe mâinile tale, există sângele civililor executați în Bucea. Te vei prăji în iad!”

Mikhail Tkach răspunde imediat la VK, indicând în treacăt că unitatea sa, abia retrasă de la marginea Kievului, pare gata să se întoarcă la luptă: „Sunt deja pe drumul de întoarcere și o să te omor în curând. De îndată ce vă voi găsi, vă voi tăia capul”.

Asemenea violențe verbale fac ecou celor foarte reale comise în orașul rezidențial pașnic care a fost Bucea, în timpul celor 33 de zile de ocupație rusă: execuții gratuite, violuri în grup, torturi, jaf sistematic, în stilul aspru din Evul Mediu.

Tehnosfera ucraineană, bine ajutată de dezvăluirea, pe 3 aprilie, a coordonatelor a 120.000 de soldați ruși de către hackerii grupului Anonymous, a făcut posibilă identificarea responsabilior probabili pentru crimele de război de la Bucea. Potrivit Inform Napalm, un colectiv ucrainean de monitorizare online care răsfoiește internetul și corelează informațiile publice, primii vinovați aparțin unității 51460, corespunzătoare celei de-a 64-a brigade de pușcași motorizate a armatei ruse, cu sediul în Kniazé-Volkonskoye, un sat de la granița cu China, lângă râul Amur și orașul Khabarovsk.

Soldații din Brigada 64 de pușcași motorizate a armatei ruse Captură de ecran VK

Efectivele sale, judecând după fotografiile regimentare disponibile, este alcătuit în mare parte din Manchus, un popor Tungus din Orientul Îndepărtat rus. Comandantul său, locotenent-colonelul Azatbek Asanbekovich Omurbekov, este un ofițer îndesat în vârstă de 40 de ani, fotografiat în noiembrie 2021, după ce a fost binecuvântat de Patriarhul Ortodox de Khabarovsk.

Decapitari post-mortem
Alte unități care au trecut prin Bucea ar fi putut să fi comis unele dintre crime, dar nu sunt la fel de precis vizate ca Brigada 64. Miercuri, un oficial al Pentagonului a spus cu prudență că „ar fi posibil să se identifice unitățile ruse responsabile de abuzuri”, sarcină care a primit, evident, „cea mai mare prioritate” pentru Administrația Biden.

Ororile comise de oamenii lui Omurbekov sunt uluitoare. „Copiii stăteau întinși afară, cu mâinile legate la spate. Copii... Au legat copii și i-au împușcat ca pe câini”, mărturisește jurnalistul ucrainean, Evgeny Spirin. Alte cadavre au fost transformate in capcane. Un altul a fost decapitat post-mortem. Multe cadavre s-au descompus săptămâni întregi, fără ca asasinilor, ocupati să fure și să jefuiască casele din jur, să le pese de miros, de dăunători, de propria lor igienă. De ce altfel ar fi făcut-o, când cadavrele a peste 200 de compatrioți parașutiști din timpul bătăliei pentru aeroportul Hostomel, la 5 kilometri, nu au fost niciodată îngropate sau repatriate?

Membri ai unei armate lipsite de „măreția” ei în epoca sovietică, cunoscuți pentru violența internă și disciplina sa relativă, acești tineri soldați ar fi putut fi păcăliți de predicțiile Kremlinului conform cărora populația ucraineană, care ar trebui eliberată de „neo-naziști” și „ultra- naţionalişti”, i-ar primi cu flori. În schimb, s-au întâlnit față în față cu civili ostili și au reacționat brutal, ucigând toți bărbații de vârstă de luptă ca în Bucea și violând femeile.

Alcoolul, inactivitatea, absența superiorilor implicați moral, au spart ultimele lacăte puse de lumea civilizată. Presupunând că un tribunal internațional preia cazul lui Bucea, pentru suspecți se va pune problema premeditării. „Voi spune doar că doar privind imaginile, când vezi oameni legați, cu un glonț în cap, pare teribil de planificat, premeditat”, adaugă oficialul Pentagonului, sub condiția anonimatului.

Pentru prima dată în istorie, autorii crimelor de război nu mai sunt anonimi. Numele lor, precum cel al lui Mikhail Tkach, sunt răspândite pe liste lungi accesibile tuturor. Identificați oficial, spre deosebire de majoritatea călăilor din Oradour-sur-Glane, My Lai în Vietnam, Vukovar în Croația sau Srebrenica în Bosnia, ei vor fi vânați toată viața, cu excepția cazului în care în timpul luptei care vor urma, Ucraina devine mormântul lor. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră