Ucraina cere trei lucruri: „arme, arme și arme”

07 Apr 2022
Ucraina cere trei lucruri: „arme, arme și arme”

Pe măsură ce o viitoare mare bătălie se profilează în Donbass, armata ucraineană încearcă să se reechipeze. Are nevoie de tancuri, rachete, avioane de luptă pentru a continua să reziste rușilor, scrie OuestFrance.

Șeful diplomației ucrainene Dmytro Kouleba a cerut joi dimineață membrilor NATO să furnizeze mai multe arme țării sale pentru a lupta împotriva forțelor ruse. Vin să cer trei lucruri: arme, arme și arme[…]. Avem nevoie de avioane, blindate, apărare antiaeriană, a insistat ministrul ucrainean.

Vorbind înaintea reuniunii NATO a miniștrilor de externe de astăzi, Dymtro Kuleba le-a spus reporterilor: „Facem apel la aliați să-și lase deoparte ezitarea, reticența de a oferi Ucrainei tot ce are nevoie, pentru că, oricât de ciudat ar suna, armele servesc astăzi scopului păcii”, a spus Kuleba.

Armata ucraineană a primit mii de arme, în special rachete antitanc și rachete sol-aer care s-au dovedit a fi formidabile în fața coloanelor blindate rusești și a aviației. Dar, pe măsură ce în Donbass se profilează o luptă teribilă la sol, este nevoie de mai mult pentru a echipa forțele care vor fi aruncate în luptă. Și pentru a înlocui sutele de echipamente distruse: unele surse americane au prezentat cifre catastrofale: 95% din aviație scoasă din acțiune, 91% din tancuri, 57% din infanterie de luptă blindată, 56% din sistemele de apărare aeriană...

Desigur, ucrainenii au capturat un arsenal impresionant abandonat de ruși, dar riscă să fie copleșiți dacă livrările de arme străine nu se intensifică rapid.

Deja țările vecine, cum ar fi Slovacia și Republica Cehă (care au preluat, de altfel, tancuri T-72 și vehicule blindate BVP-1 din stocurile proprii pentru a fi livrate în Ucraina), au convenit să repare vehiculele blindate avariate pe care producătorul ucrainean de echipamente Ukroboronprom State Corporation se luptă să le restabilească din cauza atacurilor rusești împotriva site-urilor sale.

 

Livrări în curs
Australia răspunsese deja apelului inițial al lui Zelensky livrând Bushmasters, un transportor blindat de trupe construit de filiala australiană a grupului industrial francez Thales și care echipează și armatele olandeze și britanice.

Pe partea britanică, s-a promis trimiterea de vehicule de luptă de infanterie de tip Mastiff sau Jackal, care ar putea fi folosite ca vehicule de recunoaștere de către forțele ucrainene. Anunțurile viitoare s-ar putea referi și la piese de artilerie.

Americanii își continuă livrările și, după cum tocmai au recunoscut, pregătirea soldaților ucraineni chiar în Statele Unite. Unii soldați ar fi într-adevăr instruiți în implementarea muniției de tip Switchblade 600, a armelor itinerante antitanc (numite și drone ucigașe) din care o sută de exemplare au fost livrate ucrainenilor.

În cele din urmă, Kievul pune mari speranțe în Germania. Berlinul a livrat arme antitanc în număr mare, dar ucrainenii au cerut furnizarea a o sută de tancuri Marder. Bundeswehr înlocuiește în prezent acest vehicul blindat cu șenile oarecum învechit cu Pumas și se spune că producătorul Marder Rheinmetall are 250 dintre ele gata de vânzare. Deocamdată, guvernul german se preface că nu aude. Potrivit cotidianului Die Welt, ministrul Apărării Christine Lambrecht chiar a refuzat.

Urgență operațională
Următoarele trei săptămâni vor fi critice în estul Ucrainei și ar putea determina rezultatul războiului.

Urgența și gravitatea situației tactice vor accelera și intensifica livrările? Ii vom putea vedea pe polonezi livrând direct ucrainenilor celebrele Mig-29 atât de mult așteptate de Forțele Aeriene Ucrainene și pe care Washingtonul a refuzat până acum să le furnizeze?

"Știm să luptăm. Știm să câștigăm, a reamintit ministrul ucrainean la sediul NATO de la Bruxelles. Dar fără o aprovizionare durabilă și suficientă a tuturor armelor cerute de Ucraina, această victorie va impune sacrificii enorme.Ucraina cere trei lucruri: „arme, arme și arme

Alte stiri din Externe

Ultima oră