Cosmonauții ruși au fost „șocați” de reacția la costumele galbene, spune astronautul NASA Mark Vande Hei

06 Apr 2022
Cosmonauții ruși au fost „șocați” de reacția la costumele galbene, spune astronautul NASA Mark Vande Hei Galerie foto (2)

Cosmonauții „habar nu aveau că oamenii ar percepe asta ca având legătură cu Ucraina”a spus astronautul american Mark Vande Hei dupa ce s-a întors de pe ISS, Washington Post.


A stat departe de rețelele sociale, așa că nu a văzut tweet-urile șefului agenției spațiale ruse care sugerau că Stația Spațială Internațională s-ar putea prăbuși în pământ sau chiar să-l lase în spațiu.

Astronautul NASA Mark Vande Hei a aflat de la soția sa că Dmitri Rogozin folosea Twitter pentru a scoate o retorică bombastică despre viitorul parteneriatului de lungă durată dintre Statele Unite și Rusia pe stația spațială, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și sancțiunile care au urmat.

În primele sale comentarii publice de la întoarcerea pe Pământ săptămâna trecută, după un record de 355 de zile în spațiu, Vande Hei a spus marți că nu a fost niciodată îngrijorat de siguranța lui pe stație sau pe nava spațială rusă care l-a transportat acasă pe el și încă doi cosmonauți .

„Nu am perceput niciodată acele tweet-uri ca pe ceva de luat în serios”, a spus el. „Am avut prea multă încredere în cooperarea noastră până în prezent pentru a considera acele tweet-uri ca orice altceva decât ceva care era destinat unui alt public decât mie.”

În ceea ce privește membrii echipajului ruși care s-au alăturat recent stației spațiale purtând costume galben-albastre, culorile drapelului ucrainean, el a spus că ținutele nu au fost menite ca un comentariu politic. În schimb, toți cei trei membri au mers la aceeași universitate, iar galbenul și albastrul sunt culorile școlii.

El a spus că cosmonauții „habar nu aveau că oamenii ar percepe asta ca având legătură cu Ucraina. … Cred că au fost oarecum șocați de asta.”

În ceea ce privește invadarea Ucrainei de către Rusia, el a spus că „nu a fost un subiect de care m-am ferit cu colegii mei de echipaj. Nu au fost discuții foarte lungi. Dar i-am întrebat cum se simt și le-am pus uneori întrebări clare. Dar concentrarea noastră a fost într-adevăr pe misiunea noastră împreună.”

Petrecând aproape un an la post, a spus el, s-a legat cu colegii săi de echipaj, din Statele Unite și Rusia.

„Au fost, sunt și vor fi în continuare prieteni de-ai mei foarte dragi. Ne susținem unii pe alții în toate. Și niciodată nu am avut nicio îngrijorare cu privire la capacitatea mea de a continua să lucrez cu ei – profesioniști foarte buni și ființe umane minunate și competenti din punct de vedere tehnic.”

Sentimentul pare a fi reciproc. Într-o ceremonie de schimbare a comenzii săptămâna trecută, înainte de a se întoarce acasă, cosmonautul Anton Shkaplerov a spus că, deși „oamenii au probleme pe Pământ... pe orbită, suntem un singur echipaj”. Vorbind în engleză, rusul a numit stația spațială „un simbol al prieteniei și cooperării și ca un simbol al viitorului explorării în spațiu”.

El a mulțumit „fraților și surorilor mele din spațiu” și l-a lăudat pe astronautul NASA Thomas Marshburn, spunând că va fi un „comandant profesionist al ISS”.

Vande Hei deține acum recordul pentru cel mai lung zbor spațial unic al unui american, un marcaj care a fost deținut anterior de fostul astronaut NASA Scott Kelly. Așa cum a făcut-o pentru Kelly și alți astronauți, a spus Vande Hei, NASA va continua să-și monitorizeze sănătatea în lunile și anii următori pentru a vedea ce efect a avut zborul spațial asupra corpului său.

După atât de mult timp în mediul lipsit de greutate al spațiului, el a spus că revenirea la gravitație a fost o provocare. „Am fost capabil să merg pe cont propriu în opt ore”, a spus el, deși era „se clătina”. El a spus că este „încă incomod”.

În timp ce NASA se pregătește să trimită oameni pe Lună pentru prima dată în 50 de ani, el a spus că vrea ca zborul său să fie „rememorat ca un recordul doborât. Aștept cu nerăbdare ca următoarea persoană să facă ceva mai lung și să se îndepărteze din ce în ce mai mult și să exploreze mai mult, dar vreau ca acest lucru să fie amintit ca o piatră de temelie.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră