Dedovșcina: acest „obicei” armatei ruse care explică moralul soldaților trimiși de Putin în Ucraina

05 Apr 2022
Dedovșcina: acest „obicei” armatei ruse care explică moralul soldaților trimiși de Putin în Ucraina

Dedovșcina : această formă deosebit de brutală de umilire a noilor recruti a fost instituționalizată în cadrul armatei încă din perioada sovietică. Analizarea acestei "culturi" face posibilă înțelegerea mai bine a actiunilor trupelor ruse, spune în Atlantico Françoise Thom istoric expert in epoca sovietică, lector de istorie contemporană la Universitatea Paris-Sorbona.


„Dedovșcina” a devenit un fenomen comun după al Doilea Război Mondial; s-a răspândit mai ales la mijlocul anilor 1950, când gulagurile s-au golit după moartea lui Stalin și când s-au răspândit obiceiurile lumii interlope în societatea sovietică. „Dedovșcina” nu este un ritual de umilire inofensivă ca cea care se practică în școlile noastre. Aceasta este o ierarhie paralelă informală care se stabilește în armată, similară cu cea existentă în gulag-uri. Tânărul recrut este sclavul „bătrânului”, trebuie să-i lustruiască cizmele, să curețe toaletele, să facă toate treburile. Adesea, „Dedovșcina” este însoțită de abuz fizic, agresiune, viol etc și poate determina victima să se sinucidă. S-a răspândit după 1967, când durata serviciului militar a fost redusă de la trei la doi ani. Cei care serveau pentru al treilea an au fost furioși că noii recruți au avut doar doi ani de facut și au început să îi umilească. Departe de a pune capăt acestor practici, ofițerii i-au încurajat pentru a rupe solidaritatea dintre militari și pentru a menține „disciplina” mizând pe „bătrâni”.

„Dedovșcina” a fost deosebit de răspândită în rândul rușilor dar nu a existat printre recruții caucazieni. Recruții din Asia Centrală au fost țapii ispășitori prin excelență. Astăzi autoritățile ruse susțin că au eradicat „dedovshchina” dar nu este cazul dacă urmărim cronica diferitelor evenimente din armată. „Dedovșcina” se modernizează și ia mai des formă de racket.

Astăzi, recruții provin din cele mai defavorizate clase ale Rusiei. Sunt cei ai căror părinți nu își pot permite mita necesară pentru a scăpa de serviciul militar. De foarte multe ori soldații își urăsc ofițerii care sunt complici la abuzuri. Zilnic umiliți, se răzbună când pot, devin jefuitori și violenți la rândul lor. Toate acestea contribuie la demoralizarea armatei pe care o vedem în Ucraina.

Zelensky a spus recent: "Îți dau de ales. O șansă, în numele ucrainenilor. O șansă de a trăi. Dacă te predai forțelor noastre, te vom trata așa cum ar trebui. Așa cum nu ai fost tratat în armata ta”. 

Ucrainenii raportează cazuri frecvente de dezertări. Mulți recruți sunt slab pregătiți, unii preferă să se automutileze. Posibilitatea de a jefui pare a fi cea mai puternică motivație din armata rusă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră