Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat miercuri (30 martie) o ordine mondială mai echitabilă în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această țară de la invazia Ucrainei, scrie AFP citată de Le Figaro
„Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relațiilor internaționale”, a declarat șeful diplomației de la Kremlin la începutul unei întâlniri bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi. „Sunt convins că la finalul acestei etape, situația internațională va fi mult mai clară și că noi, împreună cu dumneavoastră, și cu susținătorii noștri, ne vom îndrepta către o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, a spus el ministrului chinez.
O prietenie „solidă ca piatra”
Beijingul, care împărtășește cu Moscova o ostilitate manifestată față de Statele Unite, din 24 februarie a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei, preferând să denunțe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. La începutul lunii martie, Wang Yi a salutat chiar o prietenie „solidă” cu Moscova și a apărat preocupările „rezonabile” ale Rusiei pentru securitatea sa. Cu câteva săptămâni înainte de războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a fost primit cu căldură de omologul său chinez Xi Jinping la Beijing. Cele două țări au sărbătorit apoi o prietenie „nelimitată” și au denunțat „extinderea” NATO.
Serghei Lavrov se află în China pentru o întâlnire de două zile dedicată nu Ucrainei, ci Afganistanului, în cadrul căreia ar trebui să se întâlnească cu un diplomat american. Întâlnirea, organizată la Tunxi (est), reunește șapte țări vecine ale Afganistanului: pe lângă Rusia și China, include Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Este așteptat și șeful diplomației talibanilor aflați la putere la Kabul, Amir Khan Muttaqi, potrivit noii agenții chineze. Totodată, trebuie organizată o întâlnire a unui „mecanism de consultare” privind Afganistanul, cu participarea diplomaților din China, Rusia, Pakistan și, de asemenea, Statele Unite, a anunțat Beijing.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul special al Washingtonului pentru Afganistan, Tom West, urmează să participe la întâlnire. Aceste întâlniri au loc la o săptămână după o vizită la Kabul a ministrului chinez de externe, pentru prima dată de când fundamentaliştii islamişti au ajuns la putere în august anul trecut. China împarte o mică graniță de 76 de kilometri la altitudine foarte mare cu Afganistanul. Beijingul se teme de multă vreme că vecinul său va deveni o bază de rezervă pentru separatiștii și islamiștii din etnia uigură, majoritatea în vasta sa regiune Xinjiang (nord-vest).
En Chine, Sergueï Lavrov annonce un ordre mondial multipolaire plus «juste» https://t.co/O8EIQW7evs
— Louise de Lannoy φ #JLM2022 ???? (@LoudL) March 30, 2022