Preşedintele Erdogan le-a cerut turcilor să schimbe aurul în lire, să ajute moneda naţională

11 Aug 2018
Preşedintele Erdogan le-a cerut turcilor să schimbe aurul în lire, să ajute moneda naţională

Lira turcească s-a depreciat în ultimele 24 de ore cu 10%, ajungând la un nivel cu 14% mai mic faţă de anul trecut. Investitorii se tem de dezinteresul preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a creşte rata dobânzii pentru a reduce inflaţia. Investitorii sunt îngrijoraţi, de asemenea, de relaţiile tensionate dintre Turcia şi Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump a anunţat vineri că SUA dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, care ajung astfel la 50%, respectiv 20%.  În postarea sa pe Twitter, Trump a invocat şi prăbuşirea lirei turceşti, care vineri a atins un minim istoric atât faţă de dolar, cât şi faţă de euro.

Preşedintele Erdogan le-a cerut, în schimb, turcilor să schimbe aurul şi valuta în lire, subliniind că această criză este "o bătălie naţională" împotriva inamicilor economici.

Ministrul Comerţului din Turcia, Ruhsar Pekcan, l-a implorat vineri pe preşedintele american, Donald Trump, să revină la masa negocierilor privind taxele, declarând că o dispută comercială între cele două ţări poate şi ar trebui să fie rezolvată prin dialog.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră