Președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump și cel al Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc luni a Helsinki. Întrevederea celor doi lideri vine la câteva zile după ce SUA au pus sub acuzare 12 agenți ai serviciilor secrete ruse, care au spart conturile unor politicieni democrați în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016.
Întâlnirea dintre preşedintele american, Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, nu este un summit, conform ambasadorului american în Rusia, Jon Huntsman.
„Nu este un summit. Am auzit că a fost numit un summit. Este o întâlnire”, a declarat Jon Huntsman pentru NBC.
„De fapt, este prima întâlnire dintre cei doi preşedinţi. Au avut unele întâlniri cu ocazia unor summit-uri, una la Hamburg la summit-ul G-20 şi alta la Da Hang, în Vietnam, dar este pentru prima oară când cei doi stau la o masă şi au o conversaţie”, a afirmat el.
„Nu se ştie ce o să se întâmple la această întâlnire, dar va fi prima oportunitate pentru aceşti preşedinţi să stea la o masă, singuri şi apoi cu echipele lor, să vorbească despre orice, de la amestecul în alegeri, la zone în care avem interese comune”, a declarat Huntsman.
Probele adunate până acum de procurorul special Robert Mueller arată că Rusia a încercat să saboteze campania lui Hillary Clinton, pentru a-i spori șansele lui Trump. În ciuda dovezilor, Trump nu este deranjat de implicarea rușilor în alegeri și continuă să numească ancheta o "vânătoare de vrăjitoare".
Președintele american și-a petrecut weekendul jucând golf la unul din terenurile sale din Scoția. La plecarea din Marea Britanie, Trump a spus că Uniunea Europeană este unul dintre marii inamici ai SUA, alături de Rusia și China.
Întrebat, într-un interviu televizat, care este „cel mai mare duşman al său, la nivel global, în prezent”, Trump a numit Uniunea Europeană, descriind blocul european ca fiind „foarte dificil”.
„Cred că avem mulţi duşmani. Cred că Uniunea Europeană este un duşman, având în vedere ce ne fac pe piaţa de schimb. Nu v-aţi gândi la Uniunea Europeană, dar ei chiar sunt duşmanii noştri”, a declarat Trump pentru CBS News.
Moderatorul, Jeff Glor, a răspuns: „Multe persoane ar fi surprinse că aţi numit Uniunea Europeană înaintea Rusiei şi Chinei”.
Dar Trump a insistat: „UE este foarte dificilă. Respect liderii acelor ţări, dar din punct de vedere al comerţului, au profitat de noi”.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a afirmat pe Twitter: „America şi UE sunt cei mai buni prieteni. Oricine spune că suntem duşmani, distribuie ştiri false”.
Cu doar câteva ore înainte, prim-ministrul Theresa May a declarat că Trump i-a sugerat că în loc să negocieze cu UE, ea ar trebui să „dea în judecată” blocul european.
Turneul european al lui Trump a fost unul controversat, preşedintele american contrazicându-se cu liderii NATO şi criticând strategia lui May privind Brexit-ul.
Legat de întțlnirea cu preşedintele rus, Trump a afirmat pe Twitter: „Din păcate, indiferent de cât de bine mă voi descurca la summit, dacă aş primi marele oraş Moscova pentru toate păcatele comise de Rusia de-a lungul anilor, tot aş fi criticat că nu este de ajuns – ar fi trebuit să primesc şi Sankt Petersburg!”,
UPDATE
Preşedintele SUA, Donald Trump, a descris drept un bun început pentru toţi întrevederea de mai mult de două ore pe care a avut-o la Helsinki cu omologul său rus Vladimir Putin.
"Cred că a fost un bun început. Este un început foarte, foarte bun pentru toţi", a spus Trump în faţa jurnaliştilor la începutul dejunului de lucru. Spre deosebire de întrevederea Putin-Trump, la care au fost prezenţi numai translatorii lor, la dejunul de lucru au participat de asemenea miniştri şi consilieri ai celor doi preşedinţi.
Preşedintele rus nu a făcut declaraţii în faţa presei după întrevederea cu omologul său american.
După terminarea dejunului de lucru, Trump şi Putin vor încheia summitul printr-o conferinţă de presă comună.
Vom discuta despre orice, de la comerţ la armată şi de la rachete la China. ''Vom vorbi puţin despre China şi despre prietenul nostru comun, preşedintele Xi'', a spus Donald Trump înaintea întâlnirii cu Putin. ''Cred cu adevărat că lumea vrea să vadă că ne înţelegem. Suntem două mari puteri nucleare. Deţinem 90% din capacitatea nucleară şi asta nu este un lucru bun, este un lucru rău'', a mai declarat liderul de la Casa Albă, citat de CNN.
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat omologului american că a sosit timpul pentru a discuta despre relaţiile între Washington şi Moscova. De asemenea, Putin a sugerat că ar trebui abordate şi chestiuni dificile de pe agenda internaţională.
UPDATE
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept "reuşite" şi "utile" discuţiile purtate cu omologul său american Donald Trump, în conferinţa de presă comună de după întâlnirea celor doi lideri desfăşurată la Helsinki. Potrivit lui Putin, întâlnirea a marcat primii paşi spre reinstalarea încrederii "la un nivel acceptabil şi revenirea la nivelul anterior de interacţiune în toate problemele de interes comun".
Putin a subliniat că "negocierile cu (preşedintele Trump) au avut loc într-o atmosferă deschisă şi constructivă", menţionând însă că "este clar pentru toată lumea că relaţiile internaţionale trec printr-o perioadă dificilă", "războiul rece s-a încheiat de mult, situaţia de pe plan mondial s-a schimbat drastic, iar Rusia şi SUA se confruntă azi cu provocări total diferite".
Trump a spus că dialogul a fost direct, deschis și foarte productiv.
Războiul Rece s-a încheiat de multă vreme, epoca confruntării ideologice a celor două țări a fost depășită, situația în lume s-a schimbat cardinal, a menționat Putin.
În această ordine de idei, atmosfera tensionată între Rusia-SUA nu este una justificată.
”Este evident pentru toți că relațiile bilaterale trec printr-o perioadă dificilă, dat aceste dificultăți, atmosfera încordată care s-a creat, nu au un substrat obiectiv”, a spus liderul rus la conferința de presă comună.
Donald Trump a declarat în această conferinţă că el îi face un compliment lui Putin atunci când afirmă că preşedintele rus este un ”concurent”.
”Eu cred că cuvântul concurent este un compliment”, a spus el după un summit culiderul de la Kremlin.
Mulţi observatori din Statele Unite nu sunt de acord cu Trump.
Ei consideră că Putin este un adversar şi insistă asupra faptului că ţara sa s-a amestecat în alegerile americane prezidenţiale din 2016, în care Trump a obţinut o victorie.
Întrebat ce părere are despre un gazoduct rus către Germania, Trump a răspuns că Statele Unite şi Rusia îşi fac concurenţă pe piaţa energiei.