Două persoane au fost spitalizate în stare critică într-o unitate medicală din Salisbury, după ce au fost expuse la o substanţă necunoscută, la Amesbury, la câţiva kilometri de locul în care fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost victimele unei tentative de otrăvire în luna martie.
Cele două persoane, un bărbat şi o femeie, ambele în vârstă de circa 40 de ani, au fost găsite în stare de inconştienţă sâmbătă, la 30 iunie, într-o clădire din oraşul Amesbury, din sudul Angliei.
Cei doi pacienţi primesc un tratament la ora actuală, a precizat miercuri într-un comunicat poliţia comitatului Wiltshir, care apreciază evenimentul drept un incident major. Presa anunţă că poliţia antitero s-a alăturat anchetei pe marginea acestui caz.
Iniţial, s-a crezut că a fost vorba despre absorbţie de heroină sau cocaină, dar testele efectuate au arătat că nu este vorba despre asta, şi urmează să stabilească natura substanţei care a provocat starea acestor pacienţi.
”Serviciile de urgență au fost chemate sâmbătă seara la o adresă din Amesbury după ce un bărbat și o o femeie, ambii de peste 40 de ani, au fost găsiți în stare de inconștiență”, informează poliția, citată de Reuters.
Amesbury este la 11 kilometri de Salisbury, unde, în martie, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, s-au îmbolnăvit grav după ce au fost otrăviți cu o substanță neurotoxică.
Poliția a anunțat că locurile din Amesbury și Salisbury pe care le-au frecventat bărbatul și femeia din Amesbury vor fi izolate ca măsură de precauție.
Agenţia de Sănătate Publică Health England (PHE) a apreciat că incidentul nu reprezintă un risc sanitar semnificativ pentru publicul larg, dar situaţia este într-o continuă evaluare, în funcţie de informaţiile care apar pe parcurs, a declarat un purtător de cuvânt al PHE, citat de Press Association.
La 4 martie, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi în stare de inconştienţă în apropierea unui centru comercial din Salisbury. La o săptămână după aceasta, premierul britanic Theresa May a acuzat Rusia că s-ar fi aflat în spatele otrăvirii celor doi, fără a prezenta dovezile clare ale acestui incident. Un număr de 23 de diplomaţi ruşi au fost atunci expulzaţi din Marea Britanie.
Rusia dezminţit tot timpul afirmaţiile Londrei. La începutul lunii aprilie, cercetători de la laboratorul britanic din Porton Down au recunoscut că nu sunt în măsură să stabilească din ce ţară provine agentul neurotoxic care s-a aflat la originea tentativei de asasinat.
UPDATE
Cele două persoane spitalizate la Salisbury după ce au fost expuse la o substanţă necunoscută la Amesbury ar prezenta simptome foarte similare celor pe care le prezentau Serghei Skripal şi fiica sa, potrivit The Sun. O sursă din cadrul poliţiei locale a declarat totuşi că nu există nicio informaţie care să confirme vreo legătură între cele două cazuri.