Preşedintele Uniunii Europene Donald Tusk a anunţat luni că 14 state membre UE expulzează personal diplomatic în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, în Marea Britanie.
Printre aceste state se află şi România, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţând că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul ţării noastre.
Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional, se arată într-un comunicat al ministerului.
"Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.
Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României", se mai arată în comunicatul MAE.
Statele Unite vor expulza 60 de diplomați ruși ca reacţie la otrăvirea spionajului rus Serghei Skripal în Marea Britanie. Măsurile au fost anunțate luni dimineață și vin în sprijinul Marii Britanii care acuză regimul lui Vladimir Putin că se află în spatele atacului cu gaz neurotoxic comis asupra fostului spion şi a fiicei sale, relatează businessinsider.com.au.