Criza diplomatică dintre Rusia și lumea occidentală nu pare să se fi încheiat prin expulzarea reciprocă a diplomaților. Acum, Moscova adresează Londrei 14 de întrebări specifice despre cazul Serghei Skripal, scriu Deutsche Welle şi Sputnik France.
Ambasada Rusiei la Londra a acuzat guvernul britanic că a încălcat în mod clar angajamentul său conform Convenției de la Viena privind relațiile consulare. Motivul: Nu răspunde la întrebările adresate în cazul otrăvirii agentului dublu, Serghei Skripal, și a fiicei sale.
În plus, Ambasada Rusiei la Londra a precizat vineri într-o postare pe Twitter că "insistă asupra dreptului de a o vedea" pe Iulia Skripal, cetăţean rus şi fiică a fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvită şi ea împreună cu tatăl său.
Potrivit poliției britanice, Skripal și fiica sa au fost otrăviți acum patru săptămâni cu o neurotoxină deosebit de puternică, fabricată în laboratoarele fostei Uniuni Sovietice.
Rușii se referă la o listă cu 14 de întrebări specifice. Acestea includ chestiuni politice, cum ar fi refuzul accesului diplomaților ruși la Skripal și modul în care sancțiunile diplomatice imediate se potrivesc cu mărturiile Scotland Yard că ancheta va mai dura câteva luni.
Dar este vorba și despre întrebări legate de antidotul administrat sau de locul unde s-a produs otrăvirea, scrie Deutsche Welle.
Pe ruşi îi interesează şi de ce Franţa a fost asociată cooperării tehnice în ancheta privind incidentul în care au fost otrăviţi cetăţeni ruşi, scrie Sputnik France. Şi dacă Marea Britanie a informat OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice) în legătură cu implicarea Franţei în ancheta de la Salisbury.
Ruşii vor cu orice preţ să afle pe baza căror semnalmente ale substanţe utilizate la otrăvirea celor doi a fost stabilită originea rusească a substanţei.
Guvernul britanic ia în considerare să permită vizite la Iulia Skripal, care este în proces de recuperare în spital după ce a fost otrăvită, luând în considerare solicitările pentru acces consular, în acord cu obligaţiile asumate prin legile internaţionale şi naţionale, inclusiv drepturile ş dorinţele Iuliei Skripal, potrivit Reuters.
Starea de sănătate a Iuliei Skripal, otrăvită la Salisbury la 4 martie împreună cu tatăl său, "se ameliorează rapid", a anunţat joi spitalul în care cei doi sunt îngrijiţi.