Caz şocant în Marea Britanie: Peste 450 de pacienţi ai unui spital au murit din cauza unei supradoze de medicamente

26 Iun 2018 | scris de Istvan Deak
Caz şocant în Marea Britanie: Peste 450 de pacienţi ai unui spital au murit din cauza unei supradoze de medicamente

La spitalul Gosport War Memorial, din Gosport, sudul Angliei, 456 de pacienţi au murit din cauza unei supradoze de opioide, potrivit concluziilor unei anchete realizate de fostul episcop al Liverpool-ului, James Jones. Responsabil pentru aceste morţi ar fi medicul Jane Barton, scrie topsante.com.

Ancheta, ale cărei rezultate au fost prezentate zilele acestea, denunţă o practică instituţionalizată în cadrul Gosport War Memorial Hospital între 1989 şi 2000, care consta în scurtarea vieţii pacienţilor, prin prescrierea şi administrarea unor doze de opioide, fără justificare medicală.

Este posibil ca numărul victimelor să fie mai mare. "În urma investigaţiei s-a constatat că 456 de pacienţi au murit din cauza administrării necorespunzătoare a analgezicelor opioide. Credem însă că încă aproximativ 200 de oameni ar fi murit din aceeaşi cauză, dar dosarele lor medicale nu au fost luate în calcul", a spus Jeremy Hunt, ministrul Sănătăţii.

Premierul Theresa May şi-a cerut scuze de la rudele victimelor şi a solicitat să se ia rapid măsuri. "Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Memorial Gosport reprezintă o mare tragedie. Asta ne îngrijorează foarte mult. Suferinţa familiilor care au fost afectate de acţiunile medicilor este de nedescris", a spus Theresa May, premierul Marii Britanii.

Potrivit raportului, majoritatea victimelor erau persoane în etate. Pacienţii au murit la aproximativ două zile după ce li s-au administrat medicamentele. Rudele celor decedaţi spun că nici nu au reuşit să-şi ia rămas bun de la cei apropiaţi, întrucât din cauza analgezicelor erau aproape inconştienţi.

"Rudele noastre nu au avut posibilitatea să ne spună ultimele lor cuvinte. Din cauza supradozei, ei nu mai puteau vorbi. Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Comportamentul celor de la spital este inuman."

Până acum, a fost identificat un singur medic responsabil, dar nicio acuzaţie oficială nu a fost lansată împotriva lui. Forţele de ordine anchetează cazul pentru a stabili dacă vor deschide dosare penale.

Medicul cu pricina, o femeie, Jane Barton, lucra la vremea respectivă ca asistentă şi avea ca sarcină prescrierea de medicamente. Mai multe infirmiere au tras un semnal de alarmă între februarie 1991 şi ianuarie 1992, dar fără să fie luate în seamă.

Ancheta pe marginea acestui caz este în plină desfăşurare, pentru clarificarea situaţiei celorlalţi pacienţi decedaţi, probabil, din aceleaşi motive.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră