Guvernul britanic preconizează posibilitatea de a închide frontierele Marii Britanii în faţa apariţiei diferitelor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2, a recunoscut vineri ministrul mediului, George Eustice, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.
„Mereu avem în vedere aceste lucruri şi le avem în atenţie. Preocuparea din acest momente este numărul diferitelor mutaţii”, a declarat ministrul postului Sky News fiind întrebat despre eventualitatea închiderii frontierelor.
Zboruri suspendate
Marea Britanie a suspendat recent toate zborurile din Portugalia şi din 14 ţări din America Latină, ca urmare a apariţiei unei tulpini braziliene şi solicită tuturor pasagerilor un test negativ pentru COVID-19.
În urmă cu câteva săptămâni au fost suspendate şi zborurile din Africa de Sud, după apariţia în această ţară a unei noi variante a coronavirusului.
Potrivit ultimelor date oficiale, Marea Britanie a înregistrat joi 1.290 noi decese asociate COVID-19, sub recordul de 1.820 de morţi anunţat în ziua anterioară, precum şi 37.892 noi contagieri.
În ultimele şapte zile, numărul deceselor a crescut cu 14,1 % faţă de săptămâna anterioară, deşi numărul contagierilor a înregistrat o scădere de 23,6 %.
În Marea Britanie se menţin restricţii ale deplasărilor populaţiei, precum şi închiderea şcolilor, ca urmare a numărului mare de contagieri şi situaţiei critice din spitalele ţării.
Se răspândește
Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, preluată de agerpres.ro.
Varianta din Marea Britanie a ajuns și în România. Vineri, 22 ianuarie, am relatat că încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la INBI „Matei Balș”.
Ambele cazuri sunt din București. Nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării. Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare, potrivit stiri.tvr.ro.
UPDATE
Dovezile științifice de până acum cu privire la noua variantă de coronavirus care a apărut în Regatul Unit sugerează că aceasta ar fi mai mortală decât varianta obișnuită, spune prim-ministrul țării, Boris Johnson, conform BBC.
„Pe lângă faptul că se răspândește mai repede, se pare că există dovezi conform cărora noua varianta este asociată și cu un grad mai ridicat de mortalitate. Faptul că NHS (n. red. – sistemul național de sănătate britanic) se află sub această presiune intensă este urmarea impactului acestei noi variante”, a spus premierul britanic.
Datele au fost evaluate de cercetătorii unei organizații care se ocupă cu studierea bolilor virale respiratorii noi și care consiliază guvernul de la Londra. Toate informațiile științifice sunt, însă, încă preliminare, iar concluziile finale nu există încă.
Studiile anterioare concluzionaseră deja că tulpina britanică a coronavirusului este mai contagioasă. Ea a fost detectată pentru prima oară în Kent, în luna septembrie. De atunci, ea devenit varianta dominantă a virusului în Anglia și în Irlanda de Nord și s-a răspândit deja în peste 50 de alte țări.
Conform cercetătorilor citați de Johnson, noua variantă este cu 30% mai mortală decât varianta inițială a virusului. Datele au fost obținute pe baza analizei matematice a numărului de decese, în medie, a persoanelor infectate cu varianta inițială și a persoanelor infectate cu varianta nouă de virus.
Sir Patrick Vallance, consilierul-șef al guvernului britanic pe probleme de cercetare științifică spune, totuși, că datele noi nu sunt încă finale.