Boris Johnson vrea să știe cum s-a propagat Covid-ul

27 Sep 2020
Boris Johnson vrea să știe cum s-a propagat Covid-ul

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a lansat sâmbătă, la Adunarea Generală a ONU, un apel la unitate împotriva unor viitoare pandemii şi a insistat pe necesitatea de a fi înţeles modul în care s-a propagat noul coronavirus, dat fiind că OMS efectuează  o anchetă pe această temă.

„Într-un moment în care lumea se apropie de un milion de victime ale COVID-19, există un imperativ moral pentru omenire să fie onestă şi să înţeleagă cum a început pandemia şi cum s-a putut propagat. Nu este vorba despre a arăta cu degetul un anumit stat sau guvern, ci despre a şti pentru a preveni pandemii în viitor”, a spus Boris Johnson, care a trecut și el prin experienţa dură a bolii COVID-19, în mesajul înregistrat către Adunarea Generală a ONU, desfăşurată în format virtual.

În discursul său, Johnson a subliniat rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care desfăşoară o astfel de anchetă, şi a anunţat o majorare cu 30% a contribuţiei Marii Britanii la OMS pe viitorii patru ani, în sumă de 340 milioane de lire.

„Dacă nu ne unim pentru a ne îndrepta puterea de foc împotriva inamicului nostru comun, toată lumea va pierde”, a subliniat Johnson, afirmând că va folosi preşedinţia britanică a G7 de anul viitor pentru „a aduna lumea după COVID”, conform Agerpres.

Oficialul britanic propune un plan, dezvoltat în principal cu Fundaţia Bill şi Melinda Gates, ce cuprinde, între altele, crearea unei reţele de centre de cercetare dedicate zoonozelor, pentru ‘identificarea patogenilor periculoşi înainte ca aceştia să treacă de la animal la om’, cum s-a întâmplat cu noul coronavirus.

Planul propune dezvoltarea capacităţii de producţie de tratamente şi vaccinuri, conceperea unui sistem de alertă timpurie la nivel mondial pentru ‘prognozarea pandemiilor aproape cum prognozăm vremea’, armonizarea protocoalelor sanitare pentru orice viitoare urgenţă sanitară mondială, sau reducerea barierelor comerciale care stânjenesc riposta faţă de noul coronavirus.

Boris Johnson a mai anunţat o investiţie de 571 milioane de lire (624 milioane de dolari) în COVAX, mecanismul internaţional pentru distribuţia echitabilă la nivel global a 2 miliarde de doze de vaccinuri în 2021.

Premierul britanic a mai subliniat importanţa de a nu fi sacrificată securitatea în favoarea vitezei în dezvoltarea unui vaccin, cu riscul de a li se da apă la moară antivacciniştilor, pe care el i-a calificat drept ‘obsedaţi periculoşi’.

 

Sursa: Facebook/ Boris Johnson

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră