Premierul scoțian anunță organizarea unui nou referendum privind independența

13 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Premierul scoțian anunță organizarea unui nou referendum privind independența

Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon a anunțat organizarea unui nou refrendum privind independența Scoției, informează The Independent.

Sturgeon a făcut anunțul în cadrul unui discurs susținut luni la Bute House, în contextul în care membrii Parlamentului britanic se pregătesc să îi ofere premierului, Theresa May, puterea de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a putea demara în mod oficial procedura de ieșire din Uniunea Europeană.

 

Reprezentantul scoțian a precizat în cadrul discursului său că “Executivul britanic nu a făcut nici cel mai mic efort pentru a obține un compromis și un acord cu Guvernul scoțian. Dacă Scoția poate fi ignorată în probleme importante precum Uniunea Europeană și piața unică europeană, atunci este clar că vocea sa poate fi ignorată pentru totdeauna“, a susținut Sturgeon.

Aceasta a spus că referendumul privind independența va fi organizat între toamna anului 2018 și primăvara anului 2019, înainte de “a fi prea târziu,” dar după ce “termenii privind Brexit vor fi fost cunoscuți”.

“Opțiunea de a nu exista niciun fel de schimbare nu mai este valabilă, dar vom oferi cetățenilor scoțieni șansa de a alege ce fel de schimbare doresc”, a completat premierul Sturgeon.

Scoția a votat în cadrul referendumului privind Brexit, care a avut loc în luna iunie a anului trecut, pentru rămânerea în Uniunea Europeană, procentul fiind de 62% în favoarea acestei opțiuni. Theresa May a anunțat că va scoate Marea Britanie din piața unică europeană – una dintre “liniile roșii” invocată de Sturgeon pentru un nou referendum privind indepenndeța.

Prima consultare a populației scoțiene în acest sens a fost organizată în luna septembrie a anului 2014, rezultatul înclinând balanța în favoarea unioniștilor, cu 55%, comparativ cu 45%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră