Parlamentul britanic va dezbate luni proiectul legii care p abilitează pe premierulTheresa May să declanșeze ieșirea din Uniunea Europeană - Brexit, cu șanse mari ca actul să fie adoptat definitiv.
Proiectul legii care conține de fapt doar două articole se va întoarce luni pentru o nouă dezbatere în Camera Comunelor - Camera Inferioară, aleasă direct - cu două amendamente votate în Camera Lorzilor - Camera Superioară, numită, comentează rfi.ro.
Primul amendament cere Guvernului garantarea unilaterală a drepturilor cetățenilor UE aflați în Marea Britanie după încetarea calității de membru al Uniunii.
Al doilea amendament cere Guvernului prezentarea în Parlament spre aprobare a rezultatului negocierilor cu UE.
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că Parlamentul nu trebuie să aibă drept de veto asupra deciziei de ieșire a țării din Uniunea Europeană, îndemnându-i de membrii Legislativului să nu modifice proiectul de lege ce acordă premierului Theresa May prerogativa de a declanșa negocierile oficiale cu UE.
Într-o luare de poziție publicată în The Sunday Telegraph, Davis le-a cerută parlamentarilor din Camera Comunelor să respingă luni amendamentele votate săptămâna trecută de Camera Lorzilor.
Acestea vizează protejarea drepturilor cetățenilor celorlalte state comunitare aflați în Marea Britanie și acordă Parlamentului de la Londra dreptul de veto asupra oricărui acord cu privire la Brexit înaintea ratificării sale de către Parlamentul European.
Guvernul a anunțat deja că se opune adoptării în Camera Comunelor a celor două amendamente și cere deputaților Partidului Conservator condus de premierul May să voteze împotriva lor în dezbaterea de luni.
Partidul Conservator are o majoritate absolută de 330 din cei 650 de de deputați, deși unii rebeli proeuropeni ar putea vota împotriva Guvernului.
La dezbaterea inițială amendamentul privind garantarea unilaterală a drepturilor cetățenilor UE a fost respins cu 330 de voturi la 288 și în mod normal disciplina de vot nu ar trebui să ofere prea multe șanse adoptării sale.
Premierul May a spus în repetate rânduri că dorește un acord rapid privind garantarea drepturilor celor din UE aflați în Marea Britanie, dar numai în schimbul garantării drepturilor cetățenilor britanici care trăiesc în statele UE.
Dacă, așa cum e mai probabil, Camera Comunelor respinge amendamentele și adoptă proiectul așa cum l-a trimis Guvernul, atunci textul va merge în după amiaza zilei de luni în Camera Lorzilor, unde, conform convenției constituționale, Camera numită se va înclina probabil în fața voinței Camerei alese, cu atât mai mult cu cât electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016.
În cazul votării proiectului în termeni identici în cele două Camere, proiectul merge la promulgare de către Regina Elisabeta a II-a, ceea ce este o simplă formalitate, întrucât potrivit cutumei constituționale monarhul nu are drept de veto, ultima oară când a fost exercitată această prerogativă fiind în 1707 de către Regina Ana.
După promulgare, premierul May va putea notifica UE, poate chiar de marți potrivit relatărilor de presă, de intenția Marii Britanii de părăsire a Uniunii, act ce oficializează începutul negocierilor.
Aceasta ar permite premierului să invoce chiar de marți articolul 50 al Tratului de la Lisabona, care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani cu UE și se termină cu încetarea statutului de membru al Uniunii pentru Regatul Unit.