BREXIT ar putea aduce şi sfârşitul Regatului Unit. Şi Irlanda de Nord vrea referendum pentru independenţă

15 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
BREXIT ar putea aduce şi sfârşitul Regatului Unit. Şi Irlanda de Nord vrea referendum pentru independenţă

Regatul Unit se confruntă cu o revoltă din interior. Ruperea de Uniunea Europeană, care se apropie cu paşi extrem de repezi, ar putea însemna şi sfârşitul Regatului Unit. La câteva ore după ce premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat că doreşte organizarea unui nou referendum pentru independenţă, partidul republican proirlandez Sinn Fein a cerut acelaşi lucru pentru Irlanda de Nord, scrie news.vice.com.

Sinn Fein a cerut luni organizarea cât se poate de curând a unui referendum pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie şi unirea cu Irlanda.

Motivul? Brexit ar fi un dezastru pentru poporul Irlandei. „Brexit va fi un dezastru pentru economie, un dezastru pentru poporul irlandez. Un referendum privind unitatea irlandeză trebuie să aibă loc cât se poate de curând. Este momentul ca poporul să aibă ultimul cuvânt în relaţia sa cu viitorul”, a declarat luni seară Michelle O'Neill, liderul filialei nord-irlandeze a Sinn Fein.

 

 

În urmă cu câteva zile, Gerry Adams, liderul formaţiunii republicane Sinn Fein, se declara încrezător că actualul context politic din Irlanda de Nord, în prezent parte a Marii Britanii, poate deveni favorabil unirii cu Irlanda, mai ales după Brexit, o declaraţie ce riscă să conducă la reapariţia tensiunilor cu Londra.

O’Neill a adăugat că Guvernul britanic continuă să refuse să asculte majoritatea opiniilor din Irlanda de Nord. Cu toate astea, subliniază news.vice.com, ultimul sondaj de opinie serios pe această temă a arătat că doar 22% dintre votanţi ar susţine Irlanda unită. Iar în 2017 nu a fost realizat încă niciun sondaj de opinie pe această temă.

Uniunea Europeană a afirmat însă că o Scoție independentă va fi nevoită să se așeze la rând, împreună cu celelalte state care doresc să obțină statutul de membru al UE, după ce premierul scoțian a anunțat organizarea unui nou referendum privind independența, potrivit cotidianului britanic The Independent.

Premierul britanic, Theresa May, a criticat declaraţiile politicienilor din Scoţia şi Irlanda de Nord, iar ministrul britanic pentru Scoția, David Mundell, consideră că ar fi imposibil să aibă loc un referendum legal și decisiv asupra independenței Scoției în intervalul de timp cerut de prim-ministrul naționalist scoțian Nicola Sturgeon.

Alte stiri din Externe

Ultima oră