Misterele aviatice nerezolvate ale lumii. Ce s-ar fi putut întâmpla

21 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Misterele aviatice nerezolvate ale lumii. Ce s-ar fi putut întâmpla

De-a lungul anilor, industria aeronautică din întreaga lume a fost martora mai multor accidente aviatice tragice, dintre care unele au uluit atât experții în domeniul aviației, cât și publicul, relatează ibtimes.co.uk.

De la zborul Ameliei Earhart la misterul dispariției zborului malaezian MH370, autoritățile aviatice au avut parte de-a lungul anilor de multe provocări, în ciuda îmbunătățirii sistemelor de urmărire a zborurilor și a tehnologiilor specializate pentru urmărirea semnalelor cutiilor negre.

Iată câteva mistere aeriene nerezolvate care, ani de zile, nu au furnizat anchetatorilor nici un indiciu. 

Amelia Erhart. Avionul pilotat de Amelia Earhart nu a fost găsit niciodată. Acesta a dispărut la 1 iunie 1937, când Erhart şi Fred Noonan au părăsit Miami, Florida, în încercarea de a face ocolul Pământului. Se crede că avionul cu două motoare Lockheed Electra al lui Earhart s-a prăbușit în Oceanul Pacific, undeva în apropierea insulei Howland, destinaţia la care urmau să ajungă cei doi.

Grupul internațional de recuperare a aeronavelor istorice (TIGHAR) a făcut cei mai importanţi pași în căutarea epavei, încercând să înțeleagă dispariția misterioasă a lui Earhart.

Începând din 1989, Grupul a periat efectiv o insulă din Pacificul de Sud - Nikumaroro, despre care mulți experți consideră că ar putea fi locul unde e îngropat avionul lui Earhart și al lui Noonan. Unele dintre articolele găsite includ instrumente improvizate, resturi de încălțăminte și de aeronavă, despre care experții cred că sunt compatibile cu Earra's Electra.

Cea mai impresionantă evoluție a cazului a avut loc în 2014, când cercetătorii au identificat o parte a avionului dispărut lângă un atol din Oceanul Pacific de Sud-Vest, fiind prima dată când o bucată de epavă a fost recunoscută ca fiind un fragment din avionul lui Earhart. Potrivit Discovery, TIGHAR a făcuta legătura datorită unei bucăţi de metal, montată pe avionul lui Earhart. Guvernul a cheltuit peste 4 milioane de dolari în căutarea lui Earhart. În ianuarie 1939, Amelia Earhart a fost declarată, oficial, moartă.

Flying Tiger Line Flight 739. Acesta a fost un Lockheed L-1049 Super Constellation propliner, închiriat de către armata americană, care a dispărut pe 16 martie 1962, peste Oceanul Pacific de Vest. Aeronava transporta 93 de soldați americani și 3 sud-vietnamezi de la Travis Air Force Base, California, la Saigon, Vietnam. La bord se aflau 11 membri ai echipajului. Căutările au durat opt zile, dar nu a s-a găsit nici un indiciu concret privind locul unde se află avionul sau oamenii de la bord, motiv pentru care operațiunile de căutare au încetat. 48 de aeronave și 8 nave au străbătut peste 200.000 de mile pătrate de ocean pentru a localiza avionul.

Zborul MH370: La 8 martie 2014, avionul Malaezia MH370, care zbura de la Kuala Lumpur la Beijing, a dispărut, având 239 de persoane la bord, majoritatea chinezi. La doar câteva ore după ce avionul a pierdut contactul cu controlorii de trafic, a fost lansată o operațiune de căutare pentru găsirea avionului.

Atunci nu se ştia că incidentul va deveni unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei aviației. Avionul a dispărut de pe radare în timp ce zbura deasupra sudului Oceanului Indian. Anchetatorii au ajuns la concluzia că avionul s-ar fi prăbușit într-o zonă îndepărtată din sudul Oceanului Indian. În ciuda eforturilor de peste doi ani, până în prezent nu a fost găsită nicio urmă concretă a avionului sau a persoanelor aflate la bord.

Dispariția zborului MH370 a devenit cea mai costisitoare căutare din istoria aviației, autoritățile cheltuind aproximativ 150 de milioane de dolari. Operaţiunile de căutare au fost realizate de Malaezia, China și Australia, dar acestea au fost anulate la începutul acestui an. În timp ce autoritățile din cele trei ţări s-au confruntat cu critici din partea familiilor celor aflați la bordul avionului, ministrul australian al transporturilor, Darren Chester, a declarat că nu costul a fost motivul opririi căutărilor.

De luna viitoare, o navă chineză se va alătura unei operaţiuni de căutare a zborului MH370, aflată în desfăşurare.

În timp ce misterul dispariţiei zborului MH370 persistă, au apărut mai multe teorii ale conspirației ce includ un incendiu în cabina de pilotaj, un pilot necinstit și, de asemenea, deturnarea.

Triunghiul Bermudelor. În ultimele secole, avioanele au dispărut sau au suferit accidente mortale în zona din Oceanul Atlantic cunoscută sub numele de Triunghiul Bermudelor. Cel mai șocant incident din toate a fost în 1945, când cinci zboruri de antrenament, care au decolat de pe baza navală din Florida, au dispărut în timp ce zburau peste Triunghiul Bermudelor. În ciuda eforturilor de căutare, avioanele și cei aflați la bord nu au fost găsiți niciodată. Inclusiv hidroavionul Martin Mariner, trimis pentru căutări, a dispărut.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră