Liderii G7 promit asistență militară Ucrainei oricând va fi nevoie

27 Iun 2022
Liderii G7 promit asistență militară Ucrainei oricând va fi nevoie
Liderii G7 au promis luni că vor continua să sprijine militar Ucraina, deoarece SUA au declarat că vor introduce noi sancțiuni asupra armatei Rusiei pentru a încetini recuperarea acesteia după pierderile din timpul războiului, conform The National.
Liderii reuniți pentru summitul de trei zile din Germania au spus că vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, după ce au auzit o alocuțiune a președintelui Volodimir Zelenski în care i-a informat despre ultimele atacuri ale Rusiei.
Zelensky face presiuni asupra aliaților pentru ca sistemele de apărare aeriană să dejuteze rachetele rusești după ce o persoană a fost ucisă în loviturile de la Kiev în prima zi a summit-ului G7, iar sirenele raidului aerian au sunat în capitală cu puțin timp înainte de a vorbi.
Cancelarul german Olaf Scholz, găzduind discuțiile la o retragere alpină, a declarat că țările G7 vor lua „deciziile dure, dar necesare” pentru a susține în continuare Ucraina și a crește presiunea asupra Rusiei.
Casa Albă a spus că liderii au convenit „noi angajamente semnificative de sancțiuni” menite să submineze efortul de război al Rusiei, deoarece urmărește un acord privind limitarea prețului petrolului.
O declarație comună privind Ucraina a spus că acestea vor include noi mijloace de izolare a Rusiei de piețele globale, o reducere a veniturilor sale din aur și căutarea modalităților de redirecționare a tarifelor de export colectate din Rusia către Ucraina.
„Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și să fim alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, se arată în declarația comună.
Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a promis că va „ține cursul” în ciuda îngrijorărilor legate de oboseala de război și a întrebărilor cu privire la menținerea sancțiunilor în fața creșterii costurilor energiei și a potențialei deficite de gaze iarna viitoare, mai ales dacă conflictul se prelungește.
Scholz a spus că războiul „trebuie să se încheie”, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că liderii vor obține „totul mobilizat” pentru Ucraina cu bani, arme și sprijin politic.
„Zelenskyy nu a susținut doar ucrainenii, în timp ce ucrainenii luptă ca niște eroi... ei au susținut principiile și valorile care ne leagă împreună ca democrații”, a spus premierul canadian Justin Trudeau.
SUA au spus că vor încerca să slăbească forțele armate ale Rusiei, precum și să le întărească pe cele ale Ucrainei prin introducerea de sancțiuni asupra echipamentelor militare.
Principalele companii de apărare de stat, precum și organizațiile de cercetare și alte zeci de entități din lanțul de aprovizionare vor fi lovite de Departamentele de Stat și Trezorerie ale SUA, a spus Casa Albă.
Acesta a spus că acest lucru va restricționa accesul Rusiei la servicii și tehnologie și va „limita capacitatea Rusiei de a înlocui echipamentele militare pe care le-a pierdut deja în timpul războiului său brutal împotriva Ucrainei”.
Rusia a recunoscut că a suferit pierderi substanțiale în timpul unei invazii de patru luni despre care, cred oficialii occidentali, se aștepta să se termine mult mai repede.
Ucraina susține că aproximativ 35.000 de soldați ruși au fost uciși și că Moscova a pierdut peste 1.500 de tancuri, aproximativ 220 de avioane, 180 de elicoptere și 770 de sisteme de artilerie.
Patru dintre țările G7 au anunțat duminică sancțiuni asupra aurului rusesc pentru a crește presiunea financiară asupra Kremlinului, iar Uniunea Europeană a declarat că ia în considerare să urmeze exemplul.
Washingtonul face eforturi pentru ca petrolul rus să se limiteze la preț, reținând asigurarea petrolierelor ale căror mărfuri depășesc această limită.
Discuțiile asupra acestui punct continuau, dar un oficial american a spus că diplomații sunt „foarte aproape de un loc în care liderii G7 vor fi decis”.
Președintele american Joe Biden vrea să strângă și mai mult Rusia, strângând mai mulți bani din tarife și punând acești bani pentru reconstrucția Ucrainei.
Ucraina a spus că dorește ca Rusia să plătească despăgubiri pentru război, mai degrabă decât să se bazeze pe ajutorul occidental pentru reconstrucția sa de după război.
Premierul Marii Britanii Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au spus că războiul se află într-un moment critic și că există o „oportunitate de a inversa valul”, potrivit unei relatări britanice a conversației lor.
Se spune că Johnson a subliniat că „orice încercare de a soluționa conflictul acum nu va face decât să provoace instabilitate de durată și să îi acorde lui Putin permisiunea de a manipula atât țările suverane, cât și piețele internaționale în perpetuitate”.
Aceasta a fost o referire aparentă la eforturile domnului Macron, criticate de unii, de a menține deschise liniile de comunicare cu președintele rus Vladimir Putin.
Dar un oficial european apropiat de discuțiile G7 a spus că nicio țară nu a dat sentimentul că dorește să urmărească un acord de pace grăbit.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră