Președintele ucrainean s-a întâlnit cu liderii G7 prin videoconferință, în timp ce surse guvernamentale americane au informat că Washingtonul intenționează să anunțe de îndată săptămâna aceasta că a cumpărat un sistem avansat norvegian de apărare antirachetă sol-aer pentru Ucraina, anunță The Guardian.
Anunțul achiziției Nasams va răspunde uneia dintre solicitările cheie din partea lui Volodymyr Zelenskiy, care a avertizat că orașele sale cheie sunt lipsite de apărare împotriva atacurilor rusești cu rachete, inclusiv a celor care au plouat duminică asupra capitalei Kiev.
Întâlnirea lui Zelenski cu liderii G7 nu a fost prezentată publicului – el a putut fi văzut pe un ecran de televiziune lângă masa rotundă la care liderii s-au așezat la locul summit-ului – dar în discursul său de peste noapte adresat poporului ucrainean el a spus că țara are nevoie de un sistem de apărare aeriană puternic, modern și complet eficient, care poate asigura o protecție completă împotriva unor astfel de rachete. „Discutăm despre asta în fiecare zi cu partenerii noștri. Există deja niște acorduri”, a spus el.
Sistemul de apărare aeriană va fi una dintre multele angajamente de sprijin militar, inclusiv muniție de artilerie, care urmează să fie oferită Ucrainei fie la summitul G7, prezidat de germani, din Bavaria, fie la summitul de apărare al NATO de la Madrid.
Liderii grupului G7 de țări industrializate s-au întâlnit la Schloss Elmau, în adâncul Alpii bavarez pașnici, războiul Rusiei împotriva Ucrainei în fruntea agendei. Liderii se angajează să sprijine Ucraina pe termen lung la summitul lor, cu ajutor pentru Kiev și acțiuni economice ulterioare împotriva Rusiei în discuție.
Un oficial american a declarat că liderii G7 urmează să urmărească un plafon de preț pentru veniturile petroliere ale Moscovei și să majoreze noi tarife la mărfurile rusești.
Briefing-urile SUA privind apărarea antirachetă nu au clarificat când va primi Ucraina sistemul, gradul de pregătire necesar și în ce măsură va primi rachetele corespunzătoare. SUA trebuie să echilibreze nevoia de a-și demonstra angajamentul față de cauza ucraineană cu un anumit grad de secret militar.
Mult așteptatul sistem de rachete american Himars se află deja pe prima linie ucraineană și este folosit pentru a ataca convoaiele de echipamente rusești.
În adresa sa de peste noapte rostită înainte de conectarea sa video cu G7, Zelenskiy a cerut mai multă muniție. „Partenerii ar trebui să procedeze mai repede dacă sunt cu adevărat partenerii noștri și nu doar observatori... orice restricție este, de fapt, o invitație adresată Rusiei de a lovi din nou și din nou”, a spus el.
Numai sâmbătă, Ucraina susține că 62 de rachete și rachete rusești au lovit țara, inclusiv de pe teritoriul Belarus.
Zelenskiy a cerut Belarusului să nu se lase atras în război. „Nu sunteți sclavi și carne de tun. Nu trebuie să mori”, a spus el în mesajul său de noapte adresat poporului ucrainean.
Portul sudic Odesa a fost lovit peste noapte și, cu câteva ore înainte de deschiderea summitului G7, Kievul a fost lovit de prima lovitură asupra capitalei de la începutul lunii iunie, în ceea ce a fost considerat un mesaj brutal de sfidare.
Boris Johnson a trimis avertismente din ce în ce mai înverșunate înainte de discuția la summit despre Ucraina, că Putin este gata să scape cu anexarea țării. Premierul Marii Britanii s-a abținut să critice Germania în public, subliniind amploarea călătoriei psihologice germane de la una aproape de pacifism la pregătirea de a furniza arme Ucrainei.
Căderea de weekend a Sievierodonetsk, după ce orașul a fost redus în ruine de loviturile aeriene și barajele de artilerie, a părut să-l înțeleagă pe Johnson că Putin a făcut progrese militare mai rapide spre obiectivele sale cheie decât în orice moment al războiului.
Zelenski a descris căderea lui Sievierodonetsk drept o zi dificilă „din punct de vedere moral și emoțional” pentru țara sa.
Fiind cel mai mare oraș care era încă deținut de Ucraina în regiunea Luhansk, acesta aduce Moscova mai aproape de obiectivul său inițial revizuit de a ocupa zona mai largă de est cunoscută sub numele de Donbas.
Capturarea Donbasului, care cuprinde două oblaste, sau regiuni, Donețk și Luhansk, depinde acum de capturarea Lysychansk, ultimul oraș ucrainean din Luhansk.
Ceea ce este mai puțin clar și trebuie să fie discutat la G7 este măsura în care Putin plănuiește să-și continue asaltul militar asupra Ucrainei. Surse din Marea Britanie susțin că Rusia nu dispune de arme și rămâne reticentă în a lansa o mobilizare generală, sugerând că Putin este conștient că există o limită a ceea ce poate realiza Rusia.
Statul major al Ucrainei a raportat la 27 iunie că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.552 de tancuri, 3.687 de vehicule blindate de luptă, 771 de piese de artilerie, 243 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 9.139 de rachete sol-aer, 184 de elicoptere, 217 de avioane și 6314 de avioane.