Fost șef militar NATO: ”Alinața are nevoie de o schimbare radicală a mentalității pentru a face față agresiunii ruse”

21 Iun 2022
Fost șef militar NATO: ”Alinața are nevoie de o schimbare radicală a mentalității pentru a face față agresiunii ruse”
Dacă Ucraina vrea să învingă Rusia, NATO are nevoie de o „schimbare fundamentală a mentalității”, a spus fostul șef militar adjunct al alianței.
Generalul britanic în retragere Sir Richard Shirreff a declarat pentru The National că un summit care va avea loc la Madrid în această lună va trebui să fie de acord cu majorări ale bugetelor pentru apărare pentru a descuraja agresiunea.
El a criticat ceea ce el considera o lipsă de acțiune asupra Ucrainei, sugerând că diviziile blindate americane ar fi trebuit trimise în Europa de Est în urmă cu trei luni pentru a demonstra hotărârea NATO de a opri Rusia.
Întâlnirea de la Madrid ar trebui să se încheie cu un acord pentru a oferi Ucrainei cel mai avansat echipament necesar pentru a învinge Rusia, a spus Shirreff.
El a spus că Ucrainei ar trebui să aibă voie să-și tragă rachetele cu rază lungă de acțiune nou achiziționate direct asupra instalațiilor militare din interiorul Rusiei.
El a sugerat că Turcia ar fi aproape de a renunța la obiecțiile față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO dacă președintele american Joe Biden ar interveni.
„Nu va fi niciodată pace în Europa sau în regiunea transatlantică până când [Vladimir] Putin și regimul lui Putin nu vor fi înfrânți”, a spus Shirreff, care în 2016 a scris cartea parțial fictivă Război cu Rusia: un avertisment urgent de la comandamentul militar superior.
Orice discuție despre încetarea focului și cedarea teritoriului Ucrainei ar fi „percepută ca o slăbiciune” de către Rusia, a spus el.
„Acesta este unul dintre acele momente din istorie în care trebuie să treci prin asta, un pic așa cum au făcut strămoșii noștri în 1939”, a spus domnul Shirreff, referindu-se la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Este aceeași dinamică a unui autocrat pătat de sânge, care este pregătit să provoace pagube și traume de nespus unui vecin pentru a-și atinge scopurile politice.”
Pentru a învinge Rusia, Ucraina are nevoie de „instrumentele necesare”, ceea ce ar însemna că NATO „și asumă riscuri semnificative pentru că există întotdeauna riscul escaladării”.
Pentru a atenua acest risc, NATO trebuia să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu, care era războiul cu Rusia.
„Acest lucru va necesita o schimbare fundamentală a mentalității în NATO și nu suntem încă aproape de asta”, a spus domnul Shirreff. „Dar asta ar trebui să iasă din Madrid. Națiunile NATO trebuie să muște glonțul și asta înseamnă reînarmare.”
Bugetele apărării trebuiau mărite. El a spus că armata britanică este într-o stare proastă și că trebuie să fie dublată ca dimensiune, în loc să fie redusă cu 4.000 de soldați la 72.000.
Staționarea unei brigăzi de dimensiuni mai mici în Estonia a fost insuficientă, a spus el. Marea Britanie trebuia să aibă cel puțin o diviziune în statul baltic pentru a descuraja Rusia, dar avea să se lupte să creeze una după decenii de reduceri.
Americanii ar fi trebuit să trimită cel puțin trei divizii blindate în Europa de Est de la invazia rusă, a spus Shirreff.
„Unde este a treia divizie de cavalerie, sau prima divizie de cavalerie din Fort Hood [în SUA] sau a doua divizie de infanterie?” el a spus.
„Ar fi trebuit să traverseze Atlanticul acum 100 de zile. De ce nu au fost apelate rezervele? Sincer, tocmai ne-am așezat pe mâini și am spus că totul va fi bine, să punem doar câteva NLAW [arme antitanc] pe umerii ucrainenii.”
SUA și Marea Britanie au convenit recent să trimită în Ucraina sisteme de rachete de precizie cu o rază de acțiune de 80 de kilometri.
Shirreff a spus că Ucraina are nevoie de mult mai mult - Marea Britanie furnizează trei sisteme de lansare de rachete multiple - pentru a se dovedi decisivă.
El a susținut, de asemenea, un argument pentru ca armele să fie trase împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei pentru a opri armele și trupele care ajung pe linia frontului în estul Ucrainei.
„Nu aș ezita să spun Ucrainei, dacă doriți să vizați Rusia, mergeți la ea”, a spus el.
Domnul Shirreff a spus că al lui ar fi un risc, dar acum a venit timpul, având în vedere presupusele atrocități comise de trupele Moscovei, „să lăsăm ucrainenii să-și scoată mănușile”.
„Pentru a-ți slăbi inamicul, l-ai lovit în spate pentru a îngreuna aducerea proviziilor. Cu cât dai mai mult în bătălia adâncă, cu atât mai ușor vine lupta strânsă.
„Ar trebui să le oferim ucrainenilor mijloacele pentru a provoca astfel de pagube rușilor. Oferiți-le instrumentele pentru a face treaba în cantități serioase.”
NATO avea nevoie de o „creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare” și de o mentalitate care necesită „o militarizare a societății”.
„Descurajarea eficientă depășește Rusia în fiecare etapă și asta ne cere să ne rearmam”, a spus Shirreff, vorbind din casa sa de lângă Câmpia Salisbury, în sudul Angliei.
„Aceste lucruri trebuie să fie abordate la Madrid cu un sentiment de urgență reală, care în acest moment este total absent”.
Domnul Shirreff, care a comandat forțele britanice în Irak în 2006, a spus că nu este „doar un alt războinic din Războiul Rece care cere mai multe tancuri”.
El a susținut o combinație de război modern, cum ar fi drone și metode cibernetice, alături de tancuri, artilerie și infanterie.
„Realitatea războiului și a luptei din Ucraina a demonstrat că nu vei lua niciodată teren cu câțiva oameni curajoși alergând cu NLAW și drone. Singura modalitate de a lua pământ este să-ți pui oamenii la pământ și să-i ucizi pe cei care îl ocupă”.
În NATO sunt 2,5 milioane de militari sub arme. Summitul de la Madrid ar trebui, de asemenea, să ia în considerare o revenire la o postură de Război Rece, când doar Marea Britanie avea trei divizii în Germania de Vest, a spus el.
Era nevoie de descurajare pentru că era clar că Putin era un „maximalist pentru restabilirea unui nou Imperiu Rus”.
„Există un moment în care inițiativa este pusă în joc”, a spus el, referindu-se la campaniile militare.
Acel moment a venit când Rusia s-a retras de la Kiev în aprilie pentru a se rearma pentru ofensiva din est.
„Dacă Occidentul și NATO ar fi oferit Ucrainei mijloacele necesare pentru a face treaba, atunci bătălia pentru Donbas ar fi putut să nu fi avut loc, pentru că rușii ar fi putut fi loviți și ținuți pe picior din spate”.
El a crezut că ofensiva rusă „strălucitoare, de uzură”, pe care oficialii occidentali au sugerat-o joia trecută a fost „profund tulburată la toate nivelurile”, s-ar putea încheia în această vară.
Domnul Sherriff, în vârstă de 66 de ani, a sugerat că campania rusă va „culmina” la sfârșitul lunii august, oferind o nouă șansă Ucrainei de a prelua inițiativa.
„Dacă putem oferi Ucrainei armele și antrenamentul de care are nevoie pentru a-și dezvolta capacitatea, atunci rușii vor fi în cele din urmă învinși.”
În timp ce Rusia dispunea de o „rezervă inepuizabilă de forță de muncă”, unitățile sale fuseseră „tăiate în bucăți”, cu aproximativ 20.000 de morți și peste 750 de tancuri pierdute, înlocuirile fiind nevoie de luni de pregătire.
El a spus că Ucraina nu ar trebui să lanseze o contraofensivă „prematur”.
Cei 30 de șefi de stat ai NATO care participă la summitul din 29 iunie trebuie să decidă cum să folosească răspunsul colectiv de la articolul 5 în cazul în care Rusia ataca o bază aeriană din Polonia care găzduiește ajutor occidental letal pentru Ucraina, a spus el.
Dar la fel de importantă ar fi accelerarea Finlandei și Suediei, care au solicitat să se alăture NATO luna trecută.
Înțelegerea domnului Shirreff a fost că obiecția ridicată de Turcia ar putea fi înlăturată dacă dl Biden „s-a logodit să o rezolve pentru a oferi suficientă salvare a feței” pentru ca președintele Recep Tayyip Erdogan să elimine dreptul de veto.
Acest lucru ar putea presupune ca America să reintroducă Turcia în programul de luptă furtiv F-35 Lightning. A fost înlăturat de Washington în 2019, după ce Ankara a cumpărat rachete de apărare antiaeriană S-400 construite în Rusia.
Aderarea celor două țări nordice la alianță, în special având în vedere armata puternică a Finlandei, ar „trimite Rusiei un mesaj cu adevărat puternic despre puterea NATO”, a spus Shirreff.
Ucraina în NATO
El a spus că dacă Ucrainei i s-ar fi permis să adere la NATO, așa cum sa promis în 2008, conflictul ar fi putut fi prevenit.
NATO ar fi trebuit să fie pregătită să pună forțe în Ucraina pentru a descuraja orice atac rusesc. „Fără îndoială, dacă s-ar fi întâmplat asta, nu ar mai exista război acum.”
El a motivat că forțele „evidențiate” ale NATO înseamnă că, dacă Rusia ar ataca acolo, există „o singură cale prin care poți merge, care este nuclear”.
Prin urmare, descurajarea convențională trebuia să fie creșterea, precum și „comunicarea dorinței tale de a-l folosi”.
Shirreff a spus că, dacă Rusia plasează rachete nucleare tactice aproape de granița NATO, atunci alianța ar trebui să mute arme similare în Polonia și în statele baltice.
„Am făcut același lucru în Războiul Rece cu rachetele de croazieră și asta a avut un efect descurajant. Rușii respectă doar puterea. Acolo unde văd slăbiciune, vor continua să cerceteze și să exploateze.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră